Examene pentru profesorii de Religie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București

Examenul de definitivat în învățământ și pentru obținerea gradului didactic II se desfășoară în aceste zile la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ din București, informează „Ziarul Lumina”. La sesiunea din acest an participă 128 de candidați pentru examenul de definitivat și 82 de candidați pentru gradul didactic II.

Examenul de definitivat se desfășoară în perioada 20-25 august, iar examenul pentru obținerea gradului didactic II se va desfășura în perioada 27-31 august.

Examenul pentru definitivat, ca și cel pentru obținerea gradului didactic II, constă în două probe. O probă scrisă la specialitate și o probă scrisă și orală la pedagogie. Pentru obținerea definitivatului sau a gradului didactic II, media notelor celor două probe trebuie să depășească calificativul 7,00.

‘Genul acesta de examen face parte din acea formă de perfecționare continuă a cadrelor didactice, iar disciplina religie se înscrie întru totul în această formă de perfecționare continuă a cadrelor didactice. Sunt două examene propriu-zise pentru două forme, și anume, gradul didactic definitivat în învățământ și gradul didactic II în învățământ. Obținerea definitivatului are statut obligatoriu pentru toate cadrele didactice, care predau în învățământ, indiferent de forma de predare, nivelul de vârstă sau disciplina, pe care aceștia o predau’, a declarat părintele Gheorghe Dogaru, inspector de religie în cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București.

Examenul de definitivat se adresează profesorilor titulari, care sunt obligați să obțină definitivatul în primii trei ani de la obținerea titularizării, și tuturor profesorilor suplinitori.

‘În cazul în care profesorii titulari nu obțin în primii trei ani definitivatul se consideră an pierdut și după trei zile se pierde titularizarea. Profesorii suplinitori sunt obligați ca în al doilea an de predare să se înscrie la examenul de definitivat în învățământ. După obținerea definitivatului se trece la o nouă treaptă de salarizare, iar în cazul unui partaj făcut în urma unui examen între suplinitori, se beneficiază de statutul de profesor care a obținut gradul de definitivat în învățământ’.

Inspecții speciale înaintea examenelor

Examenul de definitivat, în noua lege a învățământului care va apărea, va avea o pondere și o importanță deosebită în învățământ. Se va obține în alt mod decât se obține acum, printr-un examen și printr-o inspecție la clasă.

‘Gradul didactic II nu este obligatoriu, însă constatăm că, cel puțin la disciplina religie, toți candidații, după obținerea definitivatului, la patru ani, se înscriu la examenul pentru obținerea gradului II, care, de asemenea, le conferă avantajul trecerii la o nouă treaptă de salarizare și departajarea în cazul unui concurs. Cele două examene sunt precedate în timpul anului școlar de o serie de inspecții speciale și curente’, a mai spus părintele inspector Gheorghe Dogaru.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…