Examene organizate de Comisia de pictură bisericească a Patriarhiei Române

Comisia de pictură bisericească a Patriarhiei Române organizează, luna aceasta, examene de atestare a stagiarilor care au efectuat integral perioada de practică de șantier. Zilele acestea, cei 35 de pictori înscriși susțin proba practică la capela Spitalului ‘Sf. Pantelimon’ și la cea a Spitalului de Pneumoftiziologie din Capitală. În perioada 18-22 iunie 2012 se vor ține cursuri pe teme de dogmatică, liturgică, legislație, tehnici, iar în zilele de 25 și 26 iunie are loc proba teoretică, informează Ziarul Lumina.

Proba practică, ce se desfășoară până la 15 iunie, constă în executarea a 4-5 mp de pictură în tehnica frescă cu o temă repartizată de comisia de examinare. Cursurile teoretice vor fi susținute la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ din București. În data de 18 iunie vor fi cursuri despre Arta bisericească din Țările Române – expresie a autocefaliei românești (expuneri generale asupra artei bisericești din Țările Române – arhitectură, pictură, sculptură, manuscrise, broderie, arta metalelor prețioase), susținute de pc. pr. dr. Florin Șerbănescu; Legislație – prezentarea legislației naționale și internaționale referitoare la protejarea patrimoniului cultural (reglementările Comisiei de pictură bisericească, proceduri privind angajarea lucrărilor de pictură din nou sau de restaurare-conservare a picturilor murale și a obiectelor de patrimoniu mobil la lăcașurile de cult, îndreptar privind procedura de întocmire a documentațiilor științifice la lucrările de pictură din nou și restaurare-conservare, metodologia de atestare, definitivare și promovare a pictorilor și restauratorilor bisericești), susținute de Ana Ligia Solomon și Diana Barbu, secretar Comisia de pictură bisericească. ‘Pe 19 iunie, prof. dr. Mihaela Palade va vorbi despre teologia icoanei (fundamente dogmatice ale icoanei, Biserica – lăcaș de închinare – semnificația mistico-simbolică a Bisericii), iar pe 20 iunie, cursul despre iconografia în Biserica Ortodoxă Română – elemente de erminie (programul iconografic în pictura bisericească – iconografia altarului, a catapetesmei, a naosului și a absidelor laterale, a pronaosului, pictura exterioară a bisericilor, a prăznicarelor împărătești și a sfinților, prezentarea veșmintelor la cele trei trepte ierarhice; scene liturgice și iconografice despre acatist și reprezentarea lui iconografică; despre Sfânta Cruce și reprezentarea ei în iconografie), va fi predat de pr. prof. dr. Nicolae Necula’, ne-a declarat drd. Diana Barbu, secretar Comisia de pictură bisericească.

La 21 iunie, cursanții vor afla elementele generale de conservare-restaurare a patrimoniului mobil (conservarea și restaurarea patrimoniului mobil – date tehnice privind protecția patrimoniului mobil împotriva factorilor de degradare microclimatici, biologici și de altă natură) – în cadrul cursului susținut de Dan Mihai Ivanovici. De asemenea, elementele generale de restaurare-conservare a patrimoniului imobil (conservarea-restaurarea patrimoniului imobil, date tehnice privind protecția picturilor murale) vor fi predate de restauratorul Claudiu Moldoveanu.

La 22 iunie au loc cursuri despre tehnicile picturii bizantine (lemn, frescă, tempera, mozaic, email, ceramică) susținute de pictorul și restauratorul Grigore Popescu, istoricul picturii bisericești pe teritoriul țării noastre (diferențe plastice ale picturii murale și de icoane în diferite zone ale Țărilor Române cu exemplificări de monumente, stiluri, școli de pictură, zugravi bisericești reprezentativi de-a lungul timpului, reprezentarea și locul sfinților daco-români și români în iconografia ortodoxă), susținute de Diana Barbu, secretar Comisia de pictură bisericească.

La aceste cursuri pot participa toți cei interesați de pictura bisericească. Pentru a putea promova, pictorii/restauratorii autorizați de Comisia de pictură bisericească au obligația de a face dovada participării la aceste cursuri în ultimii trei ani.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…