Examene în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

La inițiativa și cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Epifanie, la Mănăstirea Rătești se desfășoară cursuri de pregătire în muzică bisericească și tipic pentru 30 de maici și surori, potrivit „Ziarul Lumina”. Luni a avut loc și examenul de admitere la Școala de cântăreți bisericești ‘Sfântul Mucenic Sava’ din Buzău.

În perioada 22-26 august, la Liceul Teologic ‘Sfântul Epifanie al Ciprului’ de la Mănăstirea Rătești, se desfășoară cursuri de pregătire de muzică psaltică și tipic bisericesc la care participă treizeci de maici și surori din schiturile și mănăstirile Eparhiei Buzăului și Vrancei.

Cursurile au fost inaugurate, ieri, de Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Epifanie. ‘Organizate, de câțiva ani încoace, la inițiativa și cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Epifanie, cursurile au drept scop uniformizarea cântării bisericești, precum și a rânduielilor de tipic, tocmai de aceea, la Rătești, participă maicile și surorile care au ascultarea de a asigura răspunsurile la strană în timpul sfintelor slujbe’, ne-a declarat părintele Adrian Ionescu, consilier relații media al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Cursurile de pregătire se desfășoară în două etape. Cunoștințele de muzică psaltică și rânduielile tipiconale ale slujbelor le sunt predate maicilor în cadrul unor cursuri teoretice de părintele arhidiacon Mugurel Rotăreci, profesor la Seminarul Teologic ‘Chesarie Episcopul’ din Buzău. Cunoștințele dobândite sunt aplicate practic prin cântarea de la strană în cadrul sfintelor slujbe, săvârșite zilnic în paraclisul Liceului Teologic ‘Sfântul Epifanie al Ciprului’ de către părintele protosinghel Sofian Ardeleanu, exarhul mănăstirilor și schiturilor din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.

Admitere la Școala de cântăreți ‘Sfântul Mucenic Sava’

Tot luni, la Seminarul Teologic ‘Chesarie Episcopul’ din Buzău, s-a desfășurat examenul de admitere la Școala de cântăreți bisericești ‘Sfântul Mucenic Sava’. Comisia de admitere a fost formată din profesori de la Seminarul Teologic și prezidată de Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Epifanie. Examenul de admitere a constat din două probe eliminatorii: muzică bisericească și verificarea dicției, precum și dintr-o probă scrisă prin care au fost verificate cunoștințele religioase ale candidaților. ‘În cadrul celor trei ani de studii, cei admiși vor urma cursuri de tipic și muzică bisericească, care cuprinde psaltică și liniară, Vechiul și Noul Testament, învățătură de credință ortodoxă, istoria Bisericii Universale și istoria Bisericii Ortodoxe Române, limba română, iar la sfârșitul școlii, absolvenții vor fi angajați cu carte de muncă în parohiile unde nu există personal calificat. Cheltuielile de școlarizare vor fi suportate de către Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei și de eparhiile de unde provin candidații’, ne-a spus părintele consilier Adrian Ionescu. Școala de cântăreți bisericești ‘Sfântul Mucenic Sava’ din Buzău a fost înființată la inițiativa Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Epifanie și funcționează cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din martie 2011.

Sfințirea bisericii Parohiei vrâncene Coroteni

Duminică, credincioșii Parohiei Coroteni, din comuna vrânceană Slobozia Bradului, au participat la slujba de târnosire a noii biserici și la Sfânta Liturghie săvârșite de Înalt Preasfințitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, înconjurat de un sobor de slujitori. ‘Zidirea acestei biserici trebuie să fie pentru noi toți un îndemn de a fi mai buni, mai drepți, mai îngăduitori unii cu alții, de a nu râvni și a nu acapara bunul altuia, de a face fapte vrednice de pocăință. Zidurile sunt frumoase, dar noi trebuie să lucrăm și la zidirea noastră sufletească prin săvârșirea de fapte bune’, a spus chiriarhul locului, după cum informează Radio Trinitas. Credincioșii din Coroteni erau nevoiți până acum să parcurgă aproape doi kilometri până la cel mai apropiat lăcaș de cult, motiv pentru care în anul 2002 au început lucrările de construcție la biserica din localitatea lor. După tradiție, pe tot parcursul zilei de duminică, credincioșii, atât bărbați, cât și femei, au trecut prin Sfântul Altar și au primit târnosanie.

Comentarii Facebook


Știri recente

25 de citate pro-viață de la Patriarhul Daniel

În preajma Bunei Vestiri, când sărbătorim Întruparea Mântuitorului în pântecele Fecioarei Maria și participăm la marșurile pentru viață organizate în numeroase localități din România și Republica Moldova, Basilica.ro prezintă 25 de citate pro-viață de la…