Examen de capacitate preoțească la Sibiu

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” din Sibiu a avut loc pe 6 martie 2012, primul examen de capacitate preoțească din acest an pentru teologii care doresc să ocupe un post clerical în Arhiepiscopia Sibiului, potrivit mitropolia-ardealului.ro. La examen au fost înscriși 20 de teologi, licențiați în teologie, iar la organizarea examenului, un aport deosebit l-a avut Sectorul Cultural eparhial, condus de pr. consilier Savu Popa.

Examenul a constat dintr-o probă scrisă și una orală, comisia de examinare fiind prezidată de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului și formată din Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, arhid. prof. univ. dr. Ioan Ică jr. și pr. vicar administrativ Ilarie Benchea.

„Candidaților li s-au evaluat cunoștințele de la disciplinele Teologie Dogmatică, Teologie Liturgică, Omiletică și Catehetică, Drept canonic și Administrație bisericească”, a explicat vicarul administrativ eparhial, părintele Ilarie Benchea.

Întrucât anul acesta a fost dedicat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Tainei Sfântului Maslu și îngrijirii bolnavilor, subiectul examenului scris a fost legat de această temă. Candidaților li s-a cerut o abordare teologică și practică a temei alese, în care cunoștințele teoretice despre Sfântul Maslu să se îmbine cu cele de ordin practic.

Examenul de capacitate preoțească are valabilitate un an, timp în care teologii pot opta pentru una dintre parohiile vacante din eparhia amintită. Următoarea sesiune a examenului de capacitate preoțească va avea loc în această toamnă și se adresează teologilor care nu au susținut încă acest examen sau nu au ocupat încă un post vacant în anul scurs după susținerea lui. Examenul are caracter obligatoriu pentru toți teologii care doresc să intre în cler și să ocupe un post vacant de preot paroh.

Comentarii Facebook


Știri recente