Examen de capacitate preoteasca la Centrul eparhial Iasi

Cu binecuvantarea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, la Centrul eparhial Iasi a avut loc astazi examenul de capacitate preoteasca, la care au participat 26 de candidati. Mai multe detalii in acest sens am aflat de la pr. lect. dr. Mihai Vizitiu, consilier pe probleme de invatamant al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘La examenul de astazi s-au inscris 26 de candidati, parte dintre ei fiind absolventi ai Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi care au sustinut examenul de licenta in sesiunea februarie a.c. Potrivit hotararii Sfantului Sinod se poate organiza o a doua sesiune a examenului de capacitate preoteasca in luna martie, si in acest an s-au inscris si 5 licentiati de Teologie absolventi in sesiunea februarie a.c., precum si 21 de absolventi de Seminar. De remarcat ca in aceasta sesiune, din totalul de 26 de candidati, 8 au fost vietuitori din manastirile din Arhiepiscopia Iasilor: 4 monahi de la Manastirea Bistrita, 2 de la Pangarati, 1 de la Soldana si 1 de la Manastirea Secu’.

Parintele consilier Mihai Vizitiu ne-a spus si in ce a constat examenul de capacitate preoteasca si care au fost rezultatele obtinute de cei 26 de candidati: ‘Potrivit hotararii Sfantului Sinod, concursul a constat si dintr-o probra scrisa pe care ei au sustinut-o in decurs de o ora, in baza unui subiect formulat de IPS Parinte Mitropolit Daniel, si apoi probe orale din discipline liturgice, biblice, administrative, Omiletica si Catehetica, din acestea formandu-se o medie. Cei 26 de candidati au promovat acest examen si dupa aceea a avut loc repartizarea la parohii, in ordinea mediilor. Mai intai licentiatii, care, in baza afisarii parohiilor vacante, au putut sa-si aleaga parohia unde doresc sa mearga. Dupa aceea, tot in baza mediilor, s-au repartizat si absolventii de Seminar Teologic. Dupa repartitia facuta, candidatii au facut o rugaciune de multumire adresata lui Dumnezeu in Catedrala ‘Sf. Gheorghe’ si apoi au fost primiti de IPS Parinte Mitropolit Daniel care le-a adresat un cuvant de incurajare, un cuvant de invatatura, oferindu-le si cate o carte legata de Invierea Domnului, pentru ca ei sa se pregateasca sufleteste si pentru sarbatoarea aceasta, dar si ca o incununare a eforturilor lor’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul ajung la Urziceni

Credincioșii din Urziceni pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, la finalul acestei săptămâni. Sfintele moaște ajung joi după-amiază, la ora 15.30. „Preoți, credincioși și copii purtând flori…