Episcopia Caransebeșului, în conformitate cu hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a organizat luni, 11 iulie, examenul de capacitate preoțească după exigențele metodologice aprobate de Sfântul Sinod pentru absolvenții de Teologie din Episcopia Caransebeșului care doresc să ocupe un post clerical în cadrul eparhiei, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.
Examenul a debutat cu susținerea examenului scris, la sediul Seminarului Teologic ‘Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, apoi, la orele prânzului, a avut loc proba practică. S-au organizat două comisii de examinare, respectiv o comisie care a evaluat cunoștințele absolvenților privitoare la administrație și legislație bisericească și catehetică, iar a doua comisie a evaluat cunoștințele absolvenților referitoare la disciplinele liturgică, tipic, cântare bisericească și omiletică. La examenul de capacitate preoțească s-au înscris 13 candidați licențiați în Teologie, dintre care 11 candidați au promovat examenul.
Părintele protosinghel Casian Rușeț, secretar eparhial și membru în comisia de examinare, a spus: „Am constatat faptul că susținerea acestui examen de capacitate preoțească este foarte utilă și benefică pentru Centrul Eparhial, întrucât reflectă modalitatea în care au asimilat cunoștințele teologice absolvenții de studii teologice care doresc să ocupe un post clerical în cadrul Episcopiei Caransebeșului. Prin acest mod se realizează și o departajare a absolvenților care devin candidați pentru parohiile din eparhia noastră, iar Permanența Consiliului Eparhial ia act de rezultatul examenului de capacitate preoțească și procedează ca atare în vederea numirii acestora la parohii. De asemenea, pentru cei care nu au reușit să promoveze examenul de capacitate preoțească sau nu s-au prezentat la examen, se va organiza în toamnă o a doua sesiune”.
Tot ieri, a avut loc examenul pentru ocuparea postului de preot paroh la Parohia ‘Nașterea Maicii Domnului’ – Bocșa Vasiova din Protopopiatul Reșița, post rămas vacant prin pensionarea părintelui iconom stavrofor Ioan Vâșcu. Examenul a constat în susținerea unei probe liturgice practice, slujirea Sfintei Liturghii la Catedrala episcopală cu hramurile ‘Învierea Domnului’ și ‘Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul’, urmate de susținerea probei scrise la sediul Seminarului Teologic ‘Episcop Ioan Popasu’. La examen s-au înscris cinci candidați, iar la susținerea probelor s-au prezentat numai patru dintre ei. Comisia de examinare a fost formată din membrii Permanenței Consiliului Eparhial, delegați de Preasfințitul Episcop Lucian, și a fost prezidată de părintele vicar-administrativ Pavel Marcu. În urma susținerii probelor, părintele Doru Melinescu de la Parohia Dognecea, Protopopiatul Reșița, a obținut media cea mai mare, urmând ca examenul să fie validat în ședința Permanenței Consiliului Eparhial din 12 iulie, potrivit rânduielilor statutare.