Examen de capacitate preoțească în Timișoara

La sediul Centrului eparhial din Timișoara a avut loc marți, 25 septembrie 2012, sesiunea de toamnă a examenului de capacitate preoțească organizat de Arhiepiscopia Timișoarei pentru licențiații în teologie pastorală, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, și în conformitate cu Metodologia pentru obținerea gradelor profesionale și Regulamentul de numire și transferare a clerului, Centrul eparhial din Timișoara a organizat cea de-a doua sesiune a examenului de capacitate preoțească pentru licențiații în teologie pastorală, care doresc să ocupe una din parohiile vacante existente în Arhiepiscopia Timișoarei. Potrivit Metodologiei de obținere a gradelor profesionale de către personalul clerical, acest examen, ce se constituie în examen de titularizare pe post, se organizează de două ori pe an, primăvara și toamna. Candidații înscriși la această sesiune au avut de susținut cele două probe, scrisă și orală, ale examenului în prezența unei comisii prezidate de Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. La proba scrisă, candidații au avut de tratat subiecte de administrație bisericească, pastorală și teologie liturgică, iar în cadrul probei orale, au fost verificate cunoștințele, competențele și deprinderile candidaților legate de omiletică și catehetică, drept canonic și administrație bisericească, muzică bisericească și ritual, candidații având de răspuns și la întrebări practice, legate de toate laturile activității misionar-pastorale a preotului. ‘La acest examen s-au prezentat 12 licențiați în teologie pastorală, care au susținut probele scrise și orale la centrul nostru eparhial, în prezența unei comisii prezidate de Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar eparhial, formată din preoți profesori de la Catedra de teologie, din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie, din orașul nostru. Materiile de examen sunt cele stabilite prin Metodologia de obținere a gradelor profesionale de către personalul clerical nr. 1199/2008, stabilită de Sfântul Sinod. Examenul de capacitate preoțească constituie un prilej potrivit de verificare a cunoștințelor dobândite în Facultatea de Teologie, dar și de cercetare a vocației și devoțiunii pentru misiunea pastoral-misionară a viitorilor slujitori ai Bisericii noastre drept-măritoare’, a declarat pr. Ionel Popescu, vicar-administrativ al eparhiei.

Rezultatele examenului de capacitate preoțească vor fi afișate la avizierul de la Centrul eparhial în cursul zilei de astăzi, 26 septembrie. Candidații care nu au promovat examenul de capacitate preoțească se pot prezenta la un nou examen în sesiunea următoare, în aceleași condiții. Media de promovare a examenului de capacitate este minimum 7 (șapte). Centrul eparhial eliberează, la cerere, Certificatul de titularizare (capacitate preoțească), în care se înscrie rezultatul obținut. În baza notei obținute, teologii se pot înscrie pentru ocuparea uneia din parohiile vacante existente în Arhiepiscopia Timișoarei.

Comentarii Facebook


Știri recente