Examen de capacitate preoțească în Arhiepiscopia Iașilor

Arhiepiscopia Iașilor, în conformitate cu hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, organizează în aceste zile examenul de capacitate preoțească, ce se desfășoară cu binecuvântarea și sub directa coordonare a Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Comisia de examinare este alcătuită din părinți consilieri ai Centrului eparhial Iași și din părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, informează „Ziarul Lumina”.

Examenul de capacitate preoțească pentru absolvenții de Teologie din Arhiepiscopia Iașilor care doresc să ocupe un post clerical în cadrul eparhiei a debutat ieri, 3 decembrie, în Sala „Dr. Iustin Moisescu” a Centrului eparhial Iași, cu susținerea probei scrise.

Mai multe detalii despre această prima probă a concursului, dar și despre întreaga modalitate de organizare a examenului ne-a oferit pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și membru în comisia de examinare: „Concursul de capacitate preoțească din acest an se desfășoară în zilele de 3 și 4 decembrie, având mai multe etape. Prima etapă a constat în susținerea lucrării scrise, în cadrul căreia au căzut două subiecte din cele postate pe saitul Arhiepiscopiei Iașilor, subiecte aprobate în prealabil de Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Teofan. În continuare, candidații vor susține proba orală în fața celor trei comisii, cea de sistematică, cea de teologie practică și cea de omilie. Notele obținute la scris și la oral, împreună cu media de absolvire, vor da nota finală a examenului de capacitate, pe baza căreia candidații vor fi selectați pentru hirotonie, în ordinea parohiilor scoase la concurs. Din comisia examinatoare fac parte atât profesori ai facultății noastre, cât și părinți consilieri ai Centrului eparhial Iași. Atestarea obținută în urma examenului va fi valabilă timp de un an”.

La examenul de capacitate preoțească din Arhiepiscopia Iașilor din acest sfârșit de an participă 64 de candidați. Situația posturilor de preot și a parohiilor vacante pentru numiri în urma acestui examen poate fi găsită pe saitul Arhiepiscopiei Iașilor, iasi.mmb.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente