Examen de capacitate preoțească, în Arhiepiscopia Dunării de Jos

În sala „Episcop Chesarie Păunescu” din cadrul Centrul Eparhial din Galați, cu binecuvântarea și sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a avut loc în zilele de 22 și 23 martie, examenul de capacitate preoțească, sesiunea de primăvară, informează Biroul de Presă și Comunicare al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

La examen s-au înscris șapte candidați, tineri teologi, care în conformitate cu prevederile Statutului de Organizare și Funcționare al Bisericii Ortodoxe Române, al Regulamentului de numire și transfer al clerului, precum și al hotărârilor Sfântului Sinod, au susținut marți 22 martie testarea psihologică, apoi astăzi, 23 martie, s-a desfășurat proba practică la disciplina Liturgică, prin participarea la strană la slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii a darurilor mai înainte sfințite, săvârșite în Catedrala Arhiepiscopală.

Înaintea examenului scris și oral, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Casian le-a vorbit tinerilor teologi despre misiunea ce caracterizează slujirea preoțească într-o societate secularizată, greu încercată de criza economică, orientată în special spre consum și care acordă din ce în ce mai puțin timp și atenție sufletului și vieții duhovnicești.

Chiriarhul Dunării de Jos le-a prezentat candidaților motivațiile ce stau la baza unei astfel de alegeri, de slujitor al lui Dumnezeu, precizând totodată rolul formativ al familiei slujitorului pentru credincioșii pe care îi vor păstori. Totodată, chiriarhul locului a oferit drept model de urmat pe Sfântul Grigorie Palama, sărbătorit de curând, iar alături de acest mare dascăl al creștinătății, Înaltpreasfinția Sa le-a vorbit candidaților despre familia lui sfântă, modelul de urmat pentru fiecare familie de slujitor al lui Dumnezeu.

Societatea contemporană, se confruntă cu o multitudine de probleme spirituale, morale, sociale și economice. Drept urmare, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca anul 2011 să fie declarat „Anul omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii” în Patriarhia Română. Cu acest prilej, se vor desfășura în Arhiepiscopia Dunării de Jos diferite activități liturgice, educațional-culturale, social-filantropice și pastoral-misionare, care să vină în sprijinul familiei creștine, precum și a educației și formării tinerei generații.

Examenul de capacitate preoțească are ca scop verificarea cunoștințelor teoretice și practice în domeniul teologic, iar în urma rezultatului obținut, candidații vor fi repartizați la parohii.

Comentarii Facebook


Știri recente