Evocarea părintelui Ilie Ilisei la Muzeul „Ion Irimescu” din Fălticeni

Sâmbătă, 30 mai 2009, la Muzeul „Ion Irimescu” din Fălticeni va avea loc lansarea cărții „Osteneli sacerdotale”, a scriitorului Grigore Ilisei. Lucrarea, apărută anul acesta la Editura „Princeps Edit” din Iași, adună omilii, cuvinte de învățătură, gânduri pastorale și rostiri ale contemporanilor despre preotul Ilie Ilisei, unul dintre cei mai cunoscuți slujitori ai Bisericii din ținutul Fălticenilor.

Părintele Ilie Ilisei s-a născut lângă Fălticeni, în satul Mălini, locul unde a văzut lumina zilei și poetul Nicolae Labiș. Trecut la Domnul în anul 1985, dacă ar fi trăit, el ar fi împlinit în acest an 95 de ani. Cartea cuprinde în paginile ei și lucrarea de licență a părintelui Ilisei, care are drept temă îngrijirea bolnavilor. Titlul ei este „Tratarea pastorală a bolnavilor” și vorbește despre comportamentul preotului înaintea omului aflat în suferință, pentru a reuși apropierea lui de Dumnezeu, precum și alinarea suferințelor lui.

Gândul de a tipări această carte aparține fiului preotului, scriitorului, omului de radio și de televiziune Grigore Ilisei, care a adunat predicile și cuvintele de învățătură rămase de la tatăl său. În partea a doua a volumului, autorul a strâns aducerile-aminte ale personalităților culturale și ecleziastice care l-au cunoscut îndeaproape pe vrednicul preot din Fălticeni. Sunt prezente evocările mai multor slujitori ai Bisericii, precum cea a arhim. Timotei Aioanei, dar și a unor profesori universitari, scriitori, între care și cea a academicianului Constantin Ciopraga, de curând trecut la Domnul, fost coleg de liceu cu părintele Ilisei, sau a scriitorilor Nicolae Turtureanu și Horia Zilieru.

Cartea prezintă lucrarea misionară și râvna neobosită a acestui preot, care a avut vocația de ctitor, de ziditor. El a construit sau refăcut câteva biserici și case parohiale pe unde a slujit, cu precădere la Stânișoara, mai ales în ultimii 30 de ani ai vieții sale, în parohia Fălticenii Vechi din orașul cu același nume.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente