Evocarea Mitropolitului Dosoftei al Moldovei a continuat ieri cu lansarea a doua volume dedicate marelui ierarh.

Manifestarile dedicate evocarii Mitropolitului Dosoftei al Moldovei, de la a carui nastere s-au implinit anul acesta 380 de ani, au continuat ieri la Sala Coloanelor din cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitu Staniloae’ din Iasi.

Cu aceasta ocazie, a avut loc lansarea volumelor ‘Selectiuni din opera poetica a Mitropolitului Dosoftei’ si ‘Marturii documentare privitoare la viata si activitatea Mitropolitului Dosoftei’.

Cele doua volume au fost scrise de Profesorul Nicolae Ursu si au fost publicate de Editura TRINITAS cu prilejul implinirii, in anul 2003, a 310 de ani de la trecerea la cele vesnice a Mitropolitului Dosoftei si cu pruilejul implinirii, anul acesta, a 380 de ani de la nasterea marelui ierarh moldovean.

Lansarea acestor carti a avut loc in prezenta Inalt Prea Sfintitului Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a parintilor consilieri ai Centrului Eparhial Iasi si a parintilor profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi.

In cuvantul rostit cu prilejul comemorarii a 380 de ani de la nasterea Mitropolitului Dosoftei, Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei s-a referit la importanta publicarii celor doua volume, dupa care a acordat autorului, d-lui Prof. Nicolae Ursu, Diploma de onoare ‘Stefan cel Mare si Sfant’, precum si insigna insotitoare: ‘Consideram ca acest moment de lansare a volumelor ‘Selectiuni din opera poetica a Mitropolitului Dosoftei’ si ‘Marturii documentare privitoare la viata si activitatea Mitropolitului Dosoftei’ este deosebit de solemn, si, in acelasi timp, de familiar, pentru ca a adus in fata ochilor spirituali chipul unui mare misionar. Desigur, sunt interpretari diferite, de care trebuie sa tinem seama, in ceea ce priveste influenta externa. Trebuie sa consideram ca, uneori, provocarile de dinafara au contribuit la o adancire a credintei, iar alteori la gasirea unor metode misionare potrivite pentru veacul respectiv. Este o perspectiva extraordinar de interesanta, de fascinanta, de cooperare intre oamenii de cultura laici si cei din Biserica pentru a vedea adevarul in toata complexitatea si nuantele lui. Alte ispite, alte incercari, ca secularismul si globalizarea, care vin spre noi cer un raspuns de la noi: ‘Cum folosim influentele din afara in folosul nostru fara sa ne pierdem cumpatul si identitatea si fara sa uitam misiunea?’. Ispita cea mai mare va fi aceea de a alege intre izolare si dizolvare. Nu trebuie nici izolare, nici dizolvare. Pentru deosebita expunere si pentru cele 2 carti la care a lucrat cu multa constiinciozitate, daruire si asceza de cuvios om al stiintei, din partea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei oferim d-lui Profesor Nicolae Ursu Diploma de onoare ‘Stefan cel Mare si Sfant’ pentru merite deosebite in pastrarea credintei si promovarea culturii crestine. Aceasta Diploma se ofera indeosebi credinciosilor mireni care au ca model pe Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant care a aparat nu numai Rasaritul crestin, ci si Europa Occidentala.’

In cuvantul sau, Prea Cucernicul Parinte Nicolae Dascalu – Consilier cultural al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si Directorul general al Institutului Cultural-Misionar TRINITAS s-a referit la continutul celor doua carti care ofera publicului o imagine de ansamblu a vietii si personalitatii ierahului carturar Dosoftei: ‘Este o carte cu multe documente, care, la prima citire, poate parea greoaie. Textul vechi al Mitropolitului Dosoftei, farmecul limbii vechilor Cazanii, ‘care o plang si care o canta pe la vatra lor taranii’, asa cum spune un poet, va patrunde pe fiecare cititor care isi va intelege si isi da seama ce mare tezaur cultural are Biserica Ortodoxa Mare si ce tezaur cultural a daruit Biserica Culturii si spiritualitatii romanesti. Cartea este deosebit de bogata atat in texte, cat si in imagini. Ea porneste de la o insemnare a Mitropolitului Dosoftei al Moldovei pe un document al Manstirii Probota, manastirea de metanie a marelui ierarh carturar, dupa care trece prin toate etapele vietii zbuciumate a marelui mitropolit, prin toate cartile pe care le-a scris cu multa osteneala atat in Moldova, cat si in Polonia sau in locurile unde a fost in exil si unde si-a petrecut ultimii ani ai vietii sale. Din exil se pastreaza o insemnare a unui rezident rus in polonia, pe nume Mihailov, din care reiese respectul regelui polon, catolic, Jan Sobietski, fata de Mitropolitul Dosoftei al Moldovei: ‘Cand venea Mitropolitul, atunci Maiestatea Sa Regala se scula inaintea lui si chema intru intampinarea sa pe regina si copiii lor, spre a primi binecuvantarea si il aseza langa sine, inaintea tuturor senatorilor, pentru ca mult era el, Prea Sfintitul Mitropolit, om sfintitor, frumos si dulce vorbitor.’. Totodata, rezidentul rus mai relateaza ca, in intalnirile sale cu Mitropolitul, el i se plangea de faptul ca, in Polonia, crestinii de credinta greceasca sunt impinsi la Uniatie, batjocorire care nu se intampla cu alte religii. De asemenea, aflam de faptul ca Mitropolitul Dosoftei trimitea prin acest rezident in Rusia cartile scrise de el spre a fi date tiparului.’

Despre cele doua volume lansate ieri, a mai vorbit si autorul lor, Profesorul Nicolae Ursu, care s-a referit in special la contextul in care si-a indreptat atentia asupra vietii si operei Mitropolitului Dosoftei al Moldovei.

De asemenea, dl. Profesor Nicolae Ursu a facut referire si la faptul ca Mitropolitul Dosoftei a fost primul care a introdus ‘Liturghierul’ si ‘Molitfelnicul’ in Limba romana in Biserica.

In incheierea manifestarii dedicate Mitropolitului Dosoftei al Moldovei, la Sala Coloanelor din cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, Corul ‘Altarul’ al Catedralei Mitropolitane din Iasi condus de Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Dosoftei Scheul – Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane a sustinut un Concert de colinde.

Comentarii Facebook


Știri recente