Evocare Nicolae Bălășescu la Tulcea

La Biblioteca Județeană ,,Panait Cerna” din Tulcea a fost lansat, ieri, 20 septembrie 2012, volumul „Nicolae – Nifon Bălășescu – între călugărul chirovag și luceafărul rătăcitor”, semnat de Emanuel Tăvală din Sibiu, doctor în Teologie.

Înainte de lansare, Preasfințitul Părinte Episcop Visarion a oficiat o slujbă de pomenire pentru marele patriot și dascăl român, în Parcul Personalităților din Tulcea, unde este amplasat și bustul lui Nifon Bălășescu.

‘Ne-am bucurat, așadar, că în seara aceasta a fost lansată această carte monografie scrisă de Doctorul Emanuel Tăvală din Sibiu care este închinată lui Nifon Bălășescu și am simțit cu toții cum această mare personalitate ne inspiră pe fiecare dintre noi întru slujirea sfintei noastre Biserici, dar în același timp și în slujirea culturii și spiritualității românești’, a declarat pentru TRINITAS TV, Preasfințitul Părinte Episcop Visarion.

Au luat parte personalul administrativ al Centrului Eparhial, preoți, membri ai Asociației ,,Aegyssus” a scriitorilor tulceni, reprezentanți ai instituțiilor de cultură și ai autorităților locale din Tulcea, alți invitați.

În cadrul întâlnirii a fost subliniată contribuția lui Nifon Bălășescu la promovarea învățământului și a școlilor în limba română în Dobrogea, după anul 1870.

Nifon Bălășescu a fost cel dintâi profesor român din Imperiul Otoman, un mesager timpuriu al unirii Dobrogei cu țara.

Comentarii Facebook


Știri recente