Evlavie și solemnitate la Galați

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat cu prilejul organizării în Arhiepiscopia Dunării de Jos a Sărbătorilor spirituale ale orașului Galați – Sfântul Apostol Andrei, 27 noiembrie – 1 decembrie 2010, intitulat Evlavie și solemnitate la Galați:

Înaltpreasfinției Sale,

Înaltpreasfințitului Părinte CASIAN,

Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Înaltpreasfinția Voastră,

Cu bucurie duhovnicească, am primit scrisoarea prin care ne vestiți organizarea în Arhiepiscopia Dunării de Jos a Sărbătorilor spirituale ale orașului Galați, cu prilejul praznicului Sfântului Apostol Andrei.

Ziua de 30 noiembrie are o semnificație deosebită pentru Biserica Ortodoxă Română care își sărbătorește ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României, această zi fiind proclamată și cinstită drept Sărbătoare bisericească națională a României, din anul 2001, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Astfel, cu o zi înainte de Ziua națională politică a României, 1 decembrie, când aniversăm formarea Statului național unitar, poporul român are și o zi națională creștină, în care este prăznuit cel căruia i se datorează formarea sa ca popor creștin.

Este o sărbătoare a întregii Ortodoxii românești și o sărbătoare specială a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Sfântul Apostol Andrei fiind și ocrotitorul spiritual al Municipiului Galați.

Remarcăm și în acest an programul deosebit de variat pe care l-ați pregătit și care cuprinde manifestări bisericești, educaționale, culturale misionare, pastorale și filantropice. Ne bucurăm că odată cu organizarea Sărbătorilor spirituale ale orașului Galați multe din evenimente tind să devină tradiție, cum ar fi concursurile școlare din cadrul programelor „Hristos împărtășit copiilor” și „Alege școala”, Simpozionul interseminarial, organizat de Seminarul „Sfântul Apostol Andrei”, concertul tinerilor de la seminariile eparhiale vecine și mai ales procesiunea cu Sfânta Cruce și sfintele moaște ale Sfântului Apostol Andrei.

Toate aceste manifestări sunt însă completate de altele noi. Astfel, anul acesta pot fi venerate moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de Eghina (Grecia), aduse la Galați de Înaltpreasfințitul Părinte Ignatie, Mitropolit de Dimitriada.

Vă adresăm alese felicitări și pentru inaugurarea unei noi secții a Bibliotecii eparhiale și urăm redacției periodicului eparhial „Călăuză Ortodoxă”, la două decenii de apariție neîntreruptă, cât mai multe reușite.

Cu prilejul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, Vă adresăm, Înaltpreasfinția Voastră, calde și frățești urări de sănătate și pace, bucurie și ajutor mult de la Dumnezeu în activitatea pastorală și misionară, națională și internațională pe care o desfășurați cu multă dăruire și înțelepciune.

Totodată, salutăm cu frățească dragoste pe distinșii invitați la această mare sărbătoare a Episcopiei Dunării de Jos.

Hristos – Domnul, pentru rugăciunile Sfântului Apostol Andrei, să Vă dăruiască bucuria care rodește din comuniunea sfinților și din unitatea de credință în Biserică!

Cu frățească dragoste în Hristos – Domnul,

†DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Ortodoxia românească în Canada

De Ziua Canadei (1 iulie), prezentăm principalele date despre prezența ortodocșilor români în această țară. Peste o cincime din populația Canadei este sosită în această țară prin imigrație. La recensământul din 2016, aproape un sfert…