Evenimente pastoral-misionare în Episcopia Caransebeșului

Duminică, 19 octombrie 2008, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului a binecuvântat biserica din Zorlențu Mare și a târnosit biserica din Zorlencior.

Zi de sărbătoare pentru credincioșii din parohia Zorlențu Mare, pricinuită de binecuvântarea bisericii parohiale de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului. Urmare a ostenelilor preoților și credincioșilor parohiei, Întâistătătorul Eparhie a rânduit binecuvântarea bisericii și slujirea dumnezeieștii Liturghii în această parohie în duminica a XX a după Rusalii.

Odată cu binecuvântarea lucrărilor de renovare a exteriorului bisericii din parohia Zorlențu Mare a avut loc și înnoirea sfântului jertfelnic, deteriorat din pricina infiltrărilor de apă care au distrus tencuiala sfintei mese. După oficierea slujbei de sfințire a avut loc dumnezeiasca Liturghie în cadrul căreia părintele paroh Iosif Frenț a fost hirotesit întru sachlelar, prima distincțe bisericească a Bisericii Ortodoxe Române.

Totodată în cadrul Sf. Liturghii Ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Cătălin Cojocaru și întru diacon pe tânărul teolog Moise Olariu. În cuvântul de învățătură, Întâistătătorul eparhiei Caransebeșului a mulțumit tuturor credincioșilor pentru dragostea de care au dat dovadă pentru biserica parohială. După participarea la agapa frățească Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a vizitat cele două casa parohiale din Zorlențu Mare, precum și biserica fostă greco-catolică, aflată actualmente în proces de restaurare.

În după amiaza aceleiași zile, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a târnosit biserica din parohia Zorlencior.

Parohia Zorlencior, care numără aproximativ 130 de credincioși a trăit la intensitate maximă ziua de sfințire a bisericii, care deși datează din anul 1880 nu a fost târnosită niciodată de către arhiereu. Acest prilej a fost posibil datorită râvnei părintelui paroh Andrei Oproiu, care a rectitorit prin eforturi deosebite întreaga biserică.

După oficierea slujbei de târnosire, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, la propunerea părintelui protopop Nicolae Mirișan, a hirotesit întru sachelar pe părintele paroh Andrei Oproiu. Preasfinția Sa, după ce a îndemnat credincioșii la unitate și statornicie în dreapta credință, precum și la participare activă la viața bisericii, a ținut în fața tuturor celor prezenți să mulțumescă părintelui paroh pentru jertfelnicia de care dă dovadă, îndemnând credincioșii din Zorlencior să cerceteze biserica pentru a se întări în credința ortodoxă.

Sursa: Episcopa Caransebeșului

Comentarii Facebook


Știri recente