Evenimente liturgice în Mitropolia Olteniei

Viața bisericească din Mitropolia Olteniei a fost marcată la finele săptămânii trecute de câteva evenimente notabile pentru viața clericilor și credincioșilor din cuprinsul ei. În acest sens, amintim resfințirea a trei lăcașuri de închinare în arhiepiscopiile Craiovei și Râmnicului.

Finele săptămânii trecute a adus numeroase bucurii duhovnicești în sufletele credincioșilor din arhiepiscopiile Craiovei și Râmnicului. Îmbogățite din plin de comuniunea liturgică a Sfintei Liturghii, inimile câtorva sute de olteni au bătut la unison în rugăciune cu prilejul resfințirii bisericilor din Poiana de Sus și Drăgoiești, județul Gorj, și Mologești – Vâlcea.

Două biserici resfințite în județul Gorj

După ce vineri, 9 noiembrie, a participat, ca delegat al Preafericitului Patriarh Daniel, la funeraliile patriarhului Maxim al Bulgariei, Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a resfințit, sâmbătă, 10 noiembrie, Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, din Parohia Poiana de Sus, Protoieria Târgu Cărbunești, județul Gorj. Sfântul lăcaș de închinare a fost ridicat în perioada anilor 1947-1948 de preotul Dumitru Popescu, fiind sfințit în anul 1957 de vrednicul mitropolit Firmilian Marin al Olteniei. A doua zi, duminică, 11 noiembrie, IPS Irineu a fost prezent în mijlocul credincioșilor gorjeni din localitatea Brădiceni, cătunul Drăgoieni, Protoieria Târgu Jiu Nord, pentru a resfinți biserica închinată Sfinților Nicolae și Pantelimon. La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a pus în sufletele parohienilor cuvânt de învățătură, tâlcuind Pilda samarineanului milostiv, subiectul pericopei duminicale. „În Evanghelia de astăzi avem răspuns la toate dorințele noastre. Chiar dacă suntem bătrâni sau tineri, sufletul e același, el nu îmbătrânește. Dorința trebuie să fie aceeași: să ajungem în Împărăția lui Dumnezeu. Ne uităm la noi și privim cât de slabi și de neputincioși suntem și alergăm cu mintea, cu gândul și cu rugăciunea la Dumnezeu, ca să întărească slăbiciunile noastre, așa cum ne spune Sfântul Apostol Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”, pentru că toate împlinesc cu darul Hristosului meu Care S-a răstignit pentru mine și mi-a deschis Împărăția cerurilor”, a conchis IPS Irineu după cum ne informează Ziarul Lumina.

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din localitatea gorjeană Drăgoiești a fost ridicată între anii 1907 și 1912. La data de 27 noiembrie 1919 a fost săvârșită slujba de sfințire de către preasfințitul Alexie Craioveanul, episcop locotenent al Episcopiei Râmnicului și Noului Severin. În ultimul an, aici au fost executate lucrări de renovare, cu sprijinul autorităților locale și al credincioșilor și cu implicarea preotului Ion Ghindeanu.

Liceul „Sfântul Mina” din Craiova, șase decenii de activitate

Liceul pentru copiii cu nevoi speciale „Sfântul Mina” din Craiova a împlinit sâmbătă, 10 noiembrie, șase decenii de activitate. Cu acest prilej, în deschiderea activităților aniversare, a fost oficiată o slujbă de binecuvântare pentru elevii și profesorii instituției de învățământ. Ceremonialul liturgic a fost oficiat de preotul Gheorghe Pîrva, inspector pe disciplina religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj, și de preotul Lucian Dodenciu, cadru didactic al școlii. La final, pr. Pîrva a transmis celor prezenți cuvântul de binecuvântare și felicitare din partea IPS Părinte Irineu.

Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie în mijlocul credincioșilor din Parohia Mologești, comuna Laloșu, județul Vâlcea. Cu acest prilej, arhiereul râmnicean a resfințit și biserica parohială din localitate, după ce lucrările de consolidare, renovare și înfrumusețare au fost finalizate. După slujba de resfințire, PS Emilian a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța și semnificația acestei slujbe: „Mai întâi se sfințește partea de dinafară, pentru că se delimitează locul sacru de restul lumii. Este un loc consacrat lui Dumnezeu, de aceea slujba de sfințire sau resfințire a unei biserici începe din afara lăcașului sfânt, prin citirea unor fragmente din Vechiul Testament, cât și a Evangheliei, prin care se cunoaște faptul că lăcașul care se sfințește este casa lui Dumnezeu, în care Îl chemăm să asculte rugăciunile noastre, să asculte glasul nostru, atât ziua, cât și noaptea”. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Cornel Gheorghe Chiriță, absolvent al Facultății de Teologie din Craiova, a fost hirotonit preot pentru Biserica „Sfântul Nicolae” din Parohia Diculești, Protopopiatul Drăgășani, județul Vâlcea.

Biserica din Mologești -Vâlcea, scurt istoric

Biserica „Cuvioasa Parascheva” din Mologești – Vâlcea a fost construită din zid în anul 1823 de către kir popa Preda Dobriceanu și protopopul Ștefan, pe temelia altei biserici din lemn, temeluită la anul 1800. În anul 1825 a fost târnosită și i s-a adăugat și al doilea hram: „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. După cutremurul din anul 1842, sfântul lăcaș a suferit grave avarii, fiind necesară reconstruirea lui din temelie în forma actuală. După resfințire biserica a primit, pe lângă hramul principal, închinat Sfintei Cuvioase Parascheva, un nou hram: „Sfântul Ioan Botezătorul”. Între anii 1968 și 1972 au fost executate ample lucrări de consolidare, renovare, învelire cu tablă galvanizată, electrificare și renovare a picturii murale, la inițiativa și stăruința preotului Alexandru Marinescu. Slujba de resfințire a fost oficiată la data de 7 mai 1972, de către episcopul Iosif Gafton al Râmnicului și Argeșului. În timpul păstoririi preotului paroh Ionel Goanță, fiu al satului, atât biserica, cât și anexele au intrat din nou în restaurare, lucrările fiind finalizate anul acesta.

Comentarii Facebook


Știri recente