Evenimente închinate Sfântului Siluan Athonitul de la Timișoara

Ziua de 26 septembrie a marcat încheierea evenimentelor închinate Sfântului Siluan Athonitul de la Timișoara, ediția a IV-a, evenimente duhovnicești care au adus un plus în viața tinerilor și credincioșilor timișoreni. Ultima conferință cuprinsă pe lista întâlnirilor a fost cea a părintelui ierom. Melhisedec Ungureanu, starețul Mănăstirii Lupșa, județul Alba, cu tema ‘Între libertate și voia lui Dumnezeu’, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Ultima zi a evenimentului ‘Zilele Sfântului Siluan Athonitul’ de la Timișoara a debutat cu Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Timișoara, oficiată de către părintele Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei, împreună cu preoții invitați și slujitorii catedralei. În cadrul Sfintei Liturghii, un scurt cuvânt de învățătură a fost rostit de către ierom. Melhisedec Ungureanu, care a arătat importanța libertății în viața duhului, accentuând că omul poate cunoaște pe Hristos Domnul doar în Duhul Sfânt.

În cadrul conferinței susținute în Aula Magna a Universității de Medicină și Farmacie ‘Victor Babeș’ din Timișoara, părintele Melhisedec a vorbit celor prezenți despre libertatea omului și voia lui Dumnezeu, cuvânt duhovnicesc care a adunat un număr mare de tineri și credincioși.

‘În măsura în care omul se dăruiește în libertate lui Dumnezeu, și Domnul revarsă dragostea și harul peste cel care cere. Omul trebuie să-și trăiască viața depărtându-se cât mai mult de păcat, care este înstrăinarea de Hristos. Dar această depărtare de păcat, văzut sub toate formele sale, trebuie să fie făcută în chip conștient și în deplină libertate, căci orice facere omenească fără libertate nu are caracter veșnic. Prin rugăciune omul simte prezența lui Dumnezeu, iar cei care sunt fiii lui Dumnezeu au dobândit libertatea împărătească, pentru că și-au biruit patimile. Această libertate a descoperit-o Hristos, căci a trăit umanitatea în mod plenar, ca om și Dumnezeu desăvârșit. Iar Sfântul Siluan este unul din fiii lui Dumnezeu care ne-a împărtășit cuvântul viu așa cum Duhul Sfânt l-a descoperit inimii sale’, a precizat ierom. Melhisedec Ungureanu.

Moderatorul întâlnirii a fost pr. lect. dr. Constantin Jinga, profesor la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara.

Evenimentul ‘Zilele Sfântului Siluan Athonitul’, ajuns la cea de-a IV-a ediție și desfășurat în perioada 20-26 septembrie 2012 la Timișoara, a fost organizat de Arhiepiscopia Timișoarei în colaborare cu Asociația culturală Kratima din Timișoara.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…