Evenimente duhovnicești în Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a poposit la sfârșitul săptămânii trecute în Parohia Pleșani – Călărași, Protopopiatul Iași 1, unde a oficiat Sfânta Liturghie și a sfințit ultimele lucrări săvârșite la lăcașul de cult, precum și noua casa parohială a comunității de aici. La final, pr. paroh Andrei Costin a fost hirotesit iconom și a primit titlul de „Cetățean de onoare” din partea Primăriei Călărași, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Credincioșii parohiei Pleșani – Călărași, alături de pr. paroh Andrei Costin, l-au avut în mijlocul lor sâmbătă, 10 noiembrie, pe Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a săvârșit slujba Sfintei Liturghii și cea de sfințire a casei parohiale. La slujbele săvârșite de Întâistătătorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au participat peste 10 preoți, printre care și trei protopopi: pr. Toma Gradinaciuc (Iași 1), pr. Constantin Macuc (Săveni) și pr. Valentin Tofan (Piatra Neamț).

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți după citirea Sfintei Evanghelii, IPS Teofan a vorbit despre cum putem deveni frați cu Hristos-Domnul: „În Evanghelia ce s-a citit, Mântuitorul Hristos a arătat faptul că oamenii care împlinesc voia lui Dumnezeu sunt frații, surorile, părinții, fiii și fiicele Lui. Acest lucru ne dovedește că Mântuitorul Hristos nu ne privește de la distanță, ci se socotește pe Sine ca fiind Fratele nostru mai mare, ai celor care suntem botezați în numele Lui. Și ce cinste poate fi mai mare decât să fii frate cu Dumnezeu? O demnitate mai mare ca aceasta nu există, însă ea este condiționată de ascultarea și urmarea cuvântului dumnezeiesc, de credința cea adevărată și de împlinirea faptelor evanghelice”.

La finalul Sfintei Liturghii, a urmat cuvântul de bun venit al pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protoieriei Iași 1, adresat Înalt Preasfințitului Teofan, pentru dragostea arătată prin venirea în parohia Pleșani, care a specificat și faptul că „pentru comunitatea din Pleșani astăzi este zi de aleasă bucurie, pentru că în această zi se face amintirea a 100 de ani de când s-a pus piatra de temelie la această biserică, și cu această ocazie, Întâistătătorul Bisericii din Moldova a venit în mijlocul nostru, aducându-ne bucuria binecuvântării arhierești”. A urmat apoi cuvântul pr. paroh Andrei Costin, care a făcut un scurt istoric al parohiei și a vorbit despre bucuria credincioșilor pe care-i păstorește de a-l avea ca oaspete pe IPS Teofan.

În continuare, IPS Teofan, înconjurat de soborul slujitor, a oficiat slujba de sfințire a casei parohiale și de binecuvântare a muzeului satului amenajat în tinda lăcașului de cult. Drept recunoștință pentru realizările săvârșite, pr. paroh Andrei Costin a fost hirotesit iconom de către IPS Teofan, apoi a primit titlul de „Cetățean de onoare” din partea Primăriei Călărași. În ultimii cinci ani, la parohia din Pleșani a fost ridicată o casă parohială, a fost amenajat un muzeu al satului, biserica a fost reconsolidată, iar curtea bisericii reamenajată.

Sfințire de troiță la Moțca în memoria soldaților căzuți pe câmpul de luptă

În după-amiaza zilei de sâmbătă, sute de credincioși au participat la slujba de sfințire a unei troițe din localitatea Moțca, oficiată de IPS Teofan, alături de un sobor de preoți și diaconi. Crucea de marmură situată la intersecția DN 28A cu E85 a fost ridicată la inițiativa și cu contribuția Mănăstirii Petru Vodă, în memoria soldaților căzuți în Moldova în aprilie 1944. La finalul slujbei de sfințire, soborul slujitor, împreună cu IPS Teofan, a săvârșit o slujbă de pomenire pentru toți eroii neamului. Din soborul slujitor au făcut parte și arhim. Iustin Pârvu, starețul Mănăstirii Petru Vodă, cât și protopopul Protoieriei Pașcani, pr. Pavel Postolachi.

În cuvântul de învățătură rostit, IPS Teofan a vorbit despre semnificația ridicării unei troițe în localitatea Moțca: „La această răspântie de drumuri, care duc spre Ardealul cel binecuvântat sau spre Basarabia atât de mult răstignită de-a lungul vremii, trecem adesea purtați de gânduri, fără să conștientizăm faptul că în aceste locuri, cu câteva zeci de ani în urmă, cădeau trupurile și se ridicau sufletele soldaților români ce și-au apărat cu prețul vieții țara. Deși timpul și uneori neatenția noastră se așează ușor și nemilos peste genul acesta de evenimente care au marcat istoria țării, se cuvine ca atunci când este voia Domnului să se așeze în anumite locuri semne spre aducere-aminte. Și ce semn poate fi mai adânc și mai cuprinzător, mai creștinesc și românesc, decât Sfânta și Dumnezeiasca Cruce? Ea ne aduce aminte de Vinerea cea Mare, de Ghetsimani, de Mormântul Domnului și de Hristos Domnul jertfit pentru viața lumii și de aceea credem că așezarea acestei Sfinte Cruci va fi spre aducere-aminte a ceea ce înseamnă a fi cu adevărat creștin și spre a afla de unde s-a revărsat izvorul de putere al celor care s-au luptat pentru libertatea și demnitatea neamului nostru”.

Tot sâmbătă, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a fost prezent în zona Târgu Neamț, unde a oficiat în sobor de preoți și diaconi slujba Vecerniei unită cu Litia la Biserica cu hramul „Sf. Nicolae” din satul Oglinzi, comuna Răucești. În cuvântul de bun venit, pr. paroh Nicolae Gheorghiu a subliniat importanța venirii Mitropolitului Moldovei și Bucovinei în parohia pe care o păstorește, fiind prima slujbă arhierească oficiată în lăcașul de cult ce a fost ridicat în anul 1928.

Comentarii Facebook


Știri recente