Evenimente deosebite prilejuite de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

Astazi, incepand cu orele 17.00, a avut loc sfintirea Salii de Conferinte ‘Sfantul Voievod Stefan cel Mare’ din noul Asezamant Medical ‘Providenta’ al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, de langa Fortus.

Asezamantul Medical Socio-Caritativ Providenta a fost ridicat in timp record de catre Mitropolia Moldovei si Bucovinei, cu sprijinul Guvernului Romaniei. Lucrarile sunt in faza de finalizare, inaugurarea oficiala a Centrului fiind programata peste cateva saptamini, in prezenta Primului-Ministru al Romaniei, dl. Adrian Nastase.

Sala Sfantul Voievod Stefan cel Mare din cadrul Asezamantului Medical Providenta este cea mai mare Sala de Conferinte din Iasi. Sala are o capacitate de 1.000 de locuri si va gazdui pe viitor in special conferinte pe teme medicale si sociale. Pe langa aceasta Sala sfintita astazi, Asezamantul Medical Socio-Caritativ Providenta mai cuprinde si un Centru de Informare si Educatie Medicala.

Slujba de sfintire a Salii Sfantul Voievod Stefan cel Mare din Asezamantul Medical Socio-Caritativ Providenta a fost oficiata de un sobor de inalti ierarhi in frunte cu Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Inalt Prea Sfintitul Ghenadios – Mitropolit de Sasima si reprezentantul Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol si Inalt Prea Sfintitul Panteleimon – Mitropolit de Veria, Nausa si Kampania.

La slujba au mai fost prezenti: Inalt Prea Sfintitul Pimen – Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Prea Sfintitul Ioachim – Episcopul Husilor, Prea Sfintitul Casian – Episcopul Dunarii-de-Jos, Prea Sfintitul Corneliu Barladeanu – Episcop vicar al Episcopiei Husilor.

De asemenea, la acest moment a fost prezent si Ministrul Secretar de Stat in cadrul Minsiterului Cultelor, dl. Laurentiu Tanase, care a reprezentat Guvernul Romaniei.

Dupa oficierea Slujbei de sfintire a Salii de Conferinte ‘Sfantul Voievod Stefan cel Mare’ din noul Asezamant Medical Socio-Caritativ ‘Providenta’, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a rostit un cuvant de invatatura, in care a subliniat efortul depus pentru ca acest asezamant medical sa fie terminat in acest an dedicat Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant: ‘Cu acest moment de presfintire, de sfintire partiala a Asezamant Medical Socio-Caritativ ‘Providenta’, incepem activitatea in acest asezamant, desigur simbolic, si activitatea corala. In seara aceasta, activitatea de concurs este dedicata Binecredinciosului Voievodul Stefan cel Mare si Sfant. Acest asezamant medical numit Providenta are o Sala de Conferinte care se va numi Stefan cel Mare si Sfant – Aparatorul Europei Crestine si acest eveniment se leaga de fapt cu Anul Omagial Stefan cel Mare si Sfant – 500 si consideram ca Stefan cel Mare a fost un om providential. De aceea, am considerat ca in Asezamantul Medical Providenta sa se afle si o sala cu numele sau.’

De asemena, Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei a multumit inaltilor ierarhi prezenti in aceste zile la Iasi cu prilejul Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, precum si celor care au contribuit la ridicarea Asezamantului Medical Socio-Caritativ Providenta: ‘Multumim Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Ghenadios de Sasima – reprezentant al Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol si Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Panteleimon de Veria, Nausa si Kampania, care a adus la Iasi in aceste zile o particia din lemnul Sfintei Cruci cu prilejul sarbatorilor dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva, pentru ca impreuna ne-am rugat pentru sfintirea Asezamantului Medical Providenta. Multumim tuturor celor care sunt prezenti, precum Inalt Prea Sfintiilor si Prea Sfintiilor Voastre care ati venit din diferite parti ale tarii si ne-ati onorat cu prezenta si rugaciunile Inalt Prea Sfintiilor si Prea Sfintiilor Voastre. De asemenea, tinem sa remarcam cu recunostinta prezenta d-lui Ministru Secretar de Stat in cadrul Ministerului Cultelor, a d-lui Laurentiu Tanase care reprezinta Guvernul Romaniei, dupa ce in dupa-amiaza acestei zile a fost in vizita de lucru la Asezamantul Medical Providenta Primul Ministru al Romaniei, dl. Adrian Nastase care va veni la inaugurarea finala a acestui centru medical din luna noiembrie 2004 cand speram ca vor fi terminate toate lucrarile. Multumim, de asemenea, tuturor celor care au contribuit pana acum la lucrarile de constructie realizate intr-un timp foarte scurt.’

Intre orele 18.00-21.00 a avut loc Concertul Concurs al Corurilor Seminariilor Teologice Ortodoxe din Mitropolia Moldovei si Bucovinei, dedicat Anului Omagial ‘Stefan cel Mare si Sfant’, in Sala de Conferinte a Asezamantului Medical ‘Providenta’.

Comentarii Facebook


Știri recente