Evenimente de Ziua României la Berca

Credincioșii din cele 12 sate ale comunei Berca, din județul Buzău, au sărbătorit Ziua Națională a României printr-un amplu program de evenimente religioase și culturale. În acest context, primarul comunei i-a acordat titlul de cetățean de onoare sociologului Laurențiu Tănase, fiu al satului, informează „Ziarul Lumina”.

Adunați în jurul Monumentului Eroilor de la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din centrul comunei, ei și-au exprimat recunoștința atât față de înaintașii care s-au jertfit în cele două războaie mondiale, cât și față de binefăcătorii din prezent. După Te Deum și slujba de pomenire a eroilor, săvârșite de către șase preoți din satele comunei Berca, primarul Valeriu Marcu a acordat titlul de cetățean de onoare al comunei Berca unui fiu al satului, dr. Laurențiu Tănase, lector al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și secretar de stat și membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Acordarea acestui titlu s-a făcut la solicitarea preotului Sorin Pană, parohul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din Berca.

„Când am făcut această întâmpinare către Consiliul local, am fost motivat în special de faptul că, în urmă cu doi ani, Academia Română i-a acordat domnului Laurențiu Tănase Premiul „Dimitrie Gusti” pentru lucrarea „Pluralismul religios și societatea românească”. Pe lângă acest aspect, am fost motivat și de faptul că, în perioada în care a fost secretar de stat pentru Culte, domnul Laurențiu Tănase a ajutat foarte mult comuna și, în special, bisericile noastre. În acea perioadă, în comuna noastră s-au construit trei biserici noi și s-au reconsolidat, restaurat și înfrumusețat multe altele. Tot cu sprijinul domnului Tănase a fost construit Centrul rezidențial săptămânal pentru copii „Sfânta Maria” de la Sătuc, administrat de Asociația Filantropia Berca. Acum se construiește o nouă biserică la Lunca Rătești, iar dânsul se implică și acolo foarte mult. Este un fiu al satului care ține foarte mult la locul natal și se interesează mereu de problemele noastre”, a declarat pr. paroh Sorin Pană.

Comentarii Facebook


Știri recente