Evenimente cultural-științifice dedicate Sfântului Calinic de la Cernica

Duminică, 11 aprilie, când creștinii ortodocși au prăznuit arătarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos Sfinților Apostoli împreună cu Toma și pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului, Înaltpreasfințitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului împreună cu Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, au oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în Catedrala arhiepiscopală ‘Sfântul Nicolae’ din Râmnicu Vâlcea.

Sărbătoarea Sfântului Calinic de la Râmnic a început cu slujba Privegherii de sâmbătă seara, iar duminică a continuat cu Acatistul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, slujba Utreniei și Sfânta Liturghie.

După Sfânta Evanghelie, ÎnaltPreasfințitul Părinte Gherasim, în cuvântul de învățătură, a elogiat viața și activitatea Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului Noul Severin, sfătuindu-i pe credincioși să-i urmeze exemplul în lucrarea mântuirii sufletului.

Comunicări științifice, lansare de carte și pelerinaj

Evenimentele dedicate Sfântului Ierarh Calinic au continuat ieri, 12 aprilie, prin deschiderea oficială a Simpozionului Național ‘Sfântul Ierarh Calinic, mărturisitor al dreptei credințe și susținător al unității bisericești’, dedicat aniversării a 160 de ani de la întronizarea Sfântului Calinic în slujirea de episcop al eparhiei Râmnicului Noul Severin (1850-2010). Cuvântul de binecuvântare a participanților prezenți la simpozionul desfășurat la Complexul Spiritual-Cultural ‘Sfântul Antim Ivireanul’ din cadrul centrului eparhial a aparținut Înaltpreasfințitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului.

Evenimentul, organizat de către Arhiepiscopia Râmnicului, în colaborare cu ‘Cercul de la Râmnic – România, Grădina Maicii Domnului’, se înscrie în seria manifestărilor din 2010, an proclamat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca ‘Anul Omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei românești’.

După cuvântul festiv al Înaltpreasfințitul Gherasim au urmat comunicările ierarhilor, ale profesorilor de teologie, ale istoricilor și ale celorlalți invitați. La finalul evenimentului, Corala preoților din Protoieria Râmnicu Vâlcea, dirijată de părintele profesor dr. Ioan Gavrilă, a susținut un concert de muzică religioasă. După pauză a urmat lansarea cărții ‘Monografia Mănăstirii Dintr-un Lemn’, în sala de conferințe a Complexului Cultural-Religios ‘Sfântul Antim Ivireanul’ din incinta Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului. Cartea realizată de rasofora Tecla Fuioagă și rasofora Teodosia Barac a fost prezentată și lansată de părintele profesor dr. Nicolae Bălașa.

În prefața monografiei, Înaltpreasfințitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, a subliniat importanța apariției unei astfel de lucrări: ‘Monografia Mănăstirii Dintr-un Lemn’ vine să aducă noi date din trecutul plin de viață duhovnicească și de nevoile monahilor care au ostenit și ostenesc pe aceste mirifice locuri. Toate sfintele mănăstiri și Schituri au legendele lor care se împletesc cu istoricul fiecăreia. Așa și aici, izvodul pornește de la Sfânta Icoană a Maicii Domnului, Făcătoare de minuni, unică în România, și arborele secular care și-a pus tulpina ca Sfântă Masă a Mântuitorului Hristos, iar crengile drept adăpost. Autoarele acestei monografii, rasofora Tecla Fuioagă și rasofora Teodosia Barac, au reușit, printr-o migăloasă și rodnică cercetare, să dea la lumina zilei cea mai documentată ‘monografie’ a sfintei mănăstiri, din ce s-a scris până în prezent. Lucrarea nu epuizează toate datele și înfăptuirile ce s-au făcut în decursul timpului, lucru consemnat și de autoare. Însă cercetarea făcută dă o imagine destul de cuprinzătoare a mănăstirii. Conținutul ei este dat într-o limbă plăcută, ce nu lasă pe cititor decât la otpustul lucrării’, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Astăzi, 13 aprilie, simpozionul dedicat Sfîntului Ierarh Calinic continuă cu un pelerinaj la Mănăstirile Cozia și Frăsinei, ctitoria Sfântului Calinic, informează Ziarul Lumina.

Simpozionul se încheie în această seară, cu un concert de cântări pascale, al Corului ‘Euphonia’ al Filarmonicii de Stat ‘Ion Dumitrescu’ din Râmnicu Vâlcea, dirijat de Mihail Ștefănescu, Directorul Filarmonicii.

Comentarii Facebook


Știri recente