Evenimente comemorative în Episcopia Tulcii

Cu prilejul împlinirii a 133 de ani de la revenirea Dobrogei la cadrul statal românesc, ziua de 14 noiembrie a fost serbată prin festivități comemorative specifice și la Tulcea.

În Episcopia Tulcii evenimentul a fost marcat prin participarea Preasfințitului Părinte Visarion la evenimentele organizate cu acest prilej pe parcursul mai multor zile, între care o slujba de Te Deum la care au luat parte autoritățile locale și centrale.

Tot în cadrul Episcopiei Tulcii, la Seminarul Teologic ,,Sf. Ioan Casian” s-au desfășurat în perioada 7-14 noiembrie o serie de activități cultural-artistice și educative, prilejuite de această aniversare.

Între ele amintim: Dicționar literar: ,,Problematica Războiului de Independență în opera scriitorului Gala Galaction (clasa a X-a), Documentar istoric și cultural: ,,Nașterea presei dobrogene (Tulcea, iunie 1879) prin apariție primului ziar românesc ,,Steaua Dobrogei” (clasa a XI-a), expunere prof. Nicolae Rădulescu, ,,14 noiembrie 1879 – Tulcea, file de istorie”.

Însăși ziua de 14 noiembrie a fost marcată printr-o slujbă de Te Deum oficiată de către Preasfințitul Visarion însoțit de un sobor de preoți profesori ai școlii după care, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de deschidere în care a evocat semnificația acestei zile pentru românii dobrogeni și pentru istoria națională.

Pr. Prof. Ion Nicolae Sorin a prezentat un scurt cuvânt în care a amintit despre frumoasa tradiție a școlii de a organiza anual un simpozion pe tema 14 Noiembrie – Ziua Dobrogei, urmat de susținerea unui referat pe tema 14 noiembrie 1878, de către elevul Florin Cubaniț, clasa a XI-a, după cum ne informează pr. Felix Neculai, consilier cultural al Episcopiei Tulcii.

Manifestarea a continuat prin desfășurarea concursului ,Reintegrarea Dobrogei la Patria Mamă”, concurs desfășurat pe 4 grupe a câte 7 elevi de la clasele IX -XII, la final câștigătorii fiind răsplătiți cu premii în cărți de teologie și istorie.

Comentarii Facebook


Știri recente