Eveniment intercultural la Palatul Șuțu

La Muzeul de Istorie al Municipiului București a avut loc ieri evenimentul ‘Alianța Civilizațiilor în viziunea unor artiști minoritari. Omul. Casa. Biserica’, informează „Ziarul Lumina”.

Manifestarea a cuprins expoziția ‘Omul. Casa. Biserica’, un moment artistic și simpozionul literar: ‘Mari prietenii literare’. Vernisajul a cuprins fotografii realizate de jurnalista Maria Dobrescu și picturi, de artista Angella Tomaselli. ‘Expoziția se numește ‘Omul. Casa. Biserica’ deoarece reprezintă trei valori sacre, fundamentale, care au stat la baza identității acestor comunități. Chipuri, locuințe, lăcașuri spirituale, ele ne ajută să deslușim semantica diferențelor și să valorificăm elementele care ne unesc’, a precizat Maria Dobrescu, reprezentanta Organizației Albanezilor din România și președintele Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor Minorităților Etnice din România ‘Europa 21’ (AJSMER).

După vernisaj, au avut loc o paradă de costume a organizațiilor minorităților etnice și un moment artistic de dansuri tradiționale grecești, susținut de Ansamblul artistic al Uniunii Elene din România, Kymata.

Evenimentul a fost un motiv de satisfacție pentru membrii Alianței Civilizației din România, pentru că și-au asociat, pentru prima dată într-o formulă organizatorică, artiști de mai multe etnii din țara noastră.

Alianța Civilizațiilor este o mișcare internațională, susținută de peste 80 de state și organizații regionale, al cărei scop îl reprezintă combaterea prejudecăților și faliilor dintre limbi, culturi și religii și promovarea unui model de coexistență pașnică și armonioasă a tuturor oamenilor.

La final, s-a desfășurat simpozionul ‘Mari prietenii literare’ în care au fost reflectate relațiile la nivel artistic dintre două mari personalități ale lumii literare, dintre un scriitor etnic și un majoritar sau între doi mari scriitori etnici. Expoziția poate fi vizitată până pe 30 iulie 2011.

Comentarii Facebook


Știri recente