Eveniment editorial la Palatul Patriarhiei

Patriarhia Română în parteneriat cu Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni și Centrul pentru Studierea Românilor de Pretutindeni al Bibliotecii Metropolitane București, cu binecuvantarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, vă invită miercuri, 18 martie 2009, începând cu ora 13:00, la Palatul Patriarhiei la lansarea lucrărilor:

1. „Schituri și Chilii românești la Muntele Athos. Documente (1852-1943)”, București, Editura Universității, 2008 – 2 volume.

Lucrarea evidențiază constituirea schiturilor și mănăstirilor românești de la Muntele Athos, activitatea desfășurată de acestea până în anul 1943 precum și sprijinul financiar și material dat de statul român în tot acest interval de timp. Un loc aparte îl ocupă vicisitudinile care s-au abatut asupra acestor lăcașuri de cult și nedreptățile îndurate care au avut consecințe extrem de nefavorabile.

2. „Școli și biserici românești din Peninsula Balcanică. Documente (1918-1953)”, București, Editura Universității, 2006.

Lucrarea aduce în spațiul public un subiect deosebit de important – școlile românești din Balcani, instituții fundamentale ale păstrării identității etnice a aromânilor si meglenoromanilor, ramuri sud-dunărene ale poporului român. Din păcate desființarea lor după 1945, de către regimul comunist, a dus la o ruptură a românilor nord-dunăreni de frații lor din Balcani pentru mai bine de 50 de ani. Cartea vine să arate preocuparea constantă a statului român de până la 1945, pentru românii de la sud de Dunăre și să dea o perspectivă a ceea ce s-ar putea face pentru remedierea răului făcut de regimul comunist.

Cele două lucrări sunt rezultatul documentării doamnelor Adina Berciu – Drăghicescu și Maria Petre la Arhiva Ministerului Afacerilor Externe și Arhivele Naționale Istorice Centrale. Documentele publicate de către cele două autoare sunt inedite și reprezintă o contribuție valoroasă la scrierea istoriei românilor sud-dunăreni.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Comentarii Facebook


Știri recente