Eveniment editorial la Craiova

Agenda Duhovnicească pe anul 2012 și CD-ul „Expresivitatea teologiei vindecării în teologia muzicii psaltice”, sunt cele două lucrări lansate luni, 12 decembrie, la Căminul preoțesc „Renașterea” din Craiova. Cu acest eveniment, Editura „Mitropolia Olteniei” încheie un bogat șir de activități organizate anul acesta pentru promovarea produselor publicate cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Irineu, informează mitropoliaolteniei.ro.

Credincioșii din Arhiepiscopia Craiovei au primit oficial ultimele două lucrări scoase sub egida Editurii „Mitropolia Olteniei”: Agenda Duhovnicească pe anul 2012 și CD-ul de muzică bizantină „Expresivitatea teologiei vindecării în teologia muzicii psaltice”. Evenimentul s-a bucurat de o atmosferă cu totul deosebită, încălzită de armonia colindelor și a imnurilor bizantine, interpretate de membrii Grupului psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei mitropolitane din Craiova. Mai mult decât atât, prezența și arhiereasca binecuvântare a IPS Părinte Mitropolit Irineu a întărit girul de calitate pentru cele două realizări.

Manifestarea a fost moderată de părintele Marius Resceanu, redactor-șef la studioul Logos al Radio Trinitas. Din echipa specialiștilor au făcut parte: IPS Părinte Mitropolit Irineu, prof. Adrian Boldișor, directorul Editurii „Mitropolia Olteniei”, pr. conf. univ. dr. Picu Ocoleanu, profesor în cadrul Facultății de Teologie, Istorie și Științele Educației din Craiova, Florin Rogneanu, directorul Muzeului de Artă „Jean Mihail” din Craiova, prof. Ion Preda, profesor la Liceul de Artă „Marin Sorescu” din Craiova, lect. univ. dr. Pavel Șopov, de la Facultatea de Litere din Craiova, secția Pedagogie Muzicală, prof. Victor Șapcă, dirijorul Grupului psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” și Cătălin Pîrvulete, programator IT.

În deschiderea manifestării, IPS Părinte Irineu a vorbit despre importanța celor două lucrări prezentate: „Participăm astăzi la actul de naștere a celor două lucrări, Agenda Duhovnicească pe anul 2012 și CD-ul cu muzică bizantină «Expresivitatea teologiei vindecării în teologia muzicii psaltice». Spunem naștere pentru că avem în față toate nevoințele ce s-au depus la realizarea acestor publicații. Geneza tuturor lucrărilor noastre presupune multă strădanie, înțelepciune și devotament. În limba arabă cuvântul scriitor se traduce prin «cel care naște». Prin urmare, putem spune că artistul este un născător. Așa se face că Editura noastră, coordonată de maica Miriam, reușește să nască adevărate opere de artă”. Mitropolitul Olteniei a explicat totodată și sensul duhovnicesc care se desprinde din folosirea Agendei Ortodoxe: „Agenda Ortodoxă reprezintă un timp care se derulează cu fiecare zi. În ea avem biserici, fresce și mai ales sfinți. De aici trebuie să învățăm că fiecare zi a vieții noastre nu este lipsită de importanță, pentru că este ocrotită de un sfânt. Iată cât de important este calendarul creștin-ortodox. În casă, dacă ai calendarul pe perete, ai o protecție multiplă pentru că sfinții sunt prezenți în viața ta și prin numele lor. Sunt înscriși acolo pentru a ne aduce aminte de ei, pentru a-i ruga să mijlocească mântuirea sufletelor noastre. Acesta este scopul calendarului și bineînțeles al Agendei Ortodoxe, unde ne înscriem ceea ce avem de îndeplinit pentru ca toate dorințele noastre cele bune, toate planurile noastre să fie sfințite de sfântul zilei. Prin aceste însemnări aducem toate opțiunile noastre înaintea lui Dumnezeu, ca El să le sfințească. Acesta este scopul Agendei noastre”

În cadrul lansării, psalții Catedralei mitropolitane din Craiova au interpretat un buchet de cântări bizantine, desprinse din noul CD și colinde tradiționale ortodoxe. La final, Cătălin Pîrvulete a exemplificat practic, cu ajutorul unui video proiector, modalitatea de utilizare a Agendei on-line.

Comentarii Facebook


Știri recente