Eveniment editorial la Biblioteca Sfântului Sinod

Biblioteca Sfântului Sinod a găzduit vineri seară un eveniment religios-cultural de excepție: lansarea volumului „Slujind lui Dumnezeu în Catedrala Patriarhală” al Părintelui arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor și Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale. Cartea este prima care prezintă în paginile ei informații despre viața celor care au slujit de-a lungul timpului în Catedrala de pe Dealul Mitropoliei. La eveniment a participat și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. Preasfinția Sa a afirmat, în deschidere, că volumul este o provocare pentru fiecare de a ne gândi la înaintașii care ne-au ajutat în viață:

„Această carte ne invită să intrăm în atmosfera în care acești episcopi vicari, acești mari eclesiarhi, diaconi, cântăreți de la Catedrala Patriarhală au trăit. Această Catedrală a fost mereu îndrăgită, a fost mereu plină, ceea ce arată harisma pe care au avut-o slujitorii de aici. De aceea, cartea acesta este o carte care merită citită și mai ales este o provocare ca să arătăm și noi la rândul nostru aceeași atenție, aceeași recunoștință, același gând interogativ, să vedem cine a fost bunicul nostru, mătușa noastră, vărul nostru care nu mai este în lumea aceasta, dar ca orice om a trăit propriul său roman”, a spus Preasfinția Sa potrivit Radio TRINITAS.

După cum însuși autorul volumului mărturisește, cartea își propune să treacă de la istoria zidurilor la istoria oamenilor. Veți regăsi aici portrete ale patriarhilor, episcopilor-vicari, eclesiarhilor precum și ale părinților slujitori în Catedrala Patriarhală.

„Viața ne duce în anumite locuri către care nici nu bănuiam la un moment dat, nu știam că vom ajunge într-ο zi aici sau în altă parte, pentru un an sau doi, sau pentru mai puțin timp și cred că fiecare acolo unde se află, pentru o perioadă de timp, trebuie să pună suflet măcar într-o anumită măsură. Pentru Catedrala Patriarhală lucrarea aceasta este una modestă. Într-o mică măsură am reușit să realizez ceva”, a spus Arhim. Timotei Aioanei

Autorul cărții, părintele arhimandrit Timotei Aioanei, a menționat, la rândul său, că lucrarea sa este doar o modestă cronologie a slujitorilor Catedralei Patriarhale și că aceasta poate fi continuată și elaborată:

„L-am rugat pe părintele arhimandrit Policarp să caute inclusiv în condica de hirotonii pentru că nu era conturat încă șirul episcopilor vicari atât de la Patriarhie cât și de la Arhiepiscopia Bucureștilor. Au fost episcopi vicari care au rămas la București pentru câteva luni sau pentru un an și despre care nu se știa. Au slujit puțin mai ales în vremea începutului comunismului atunci când unii dintre ei au fost nevoiți să se retragă pentru o perioadă de timp, unii rămânând în această stare până la sfârșitul vieții. Sunt mulțumit pentru această realizare și aș dori ca în continuare alții mai pricepuți sau eu, dacă aș avea posibilitatea, să mai caut încă date pentru a reface ceea ce se mai poate reface, pentru a păstra aceste vestigii despre care s-a amintit, pentru că sunt vestigii”, a precizat părintele arhimandrit Timotei Aioanei, mare eclesiarh al Catedralei patriarhale.

Pentru realizarea lucrării au fost folosite surse de primă mână, documente, mărturii. Dincolo de faptul că autorul ne invită la o plăcută și atractivă lectură, cartea poate fi deopotrivă și material didactic pentru tinerii teologii sau istorici.

„O carte care nu descrie un loc sau un lucru oarecare, ci o instituție și acest lucru este foarte important. Să nu uităm că nu numai Patriarhia Română în sine este o instituție simbol și una din marile instituții ale României, dar Catedrala Patriarhală în sine este o instituție, este locul și simbolul Ortodoxiei Românești și al țării noastre”, a spus Pr. Conf. Univ. Dr. Daniel Benga de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, potrivit TRINITAS TV.

„Volumul acesta se constituie într-o contribuție istorică și monografică semnificativă pentru cunoașterea istoriei Catedralei Patriarhale din București, din perspectiva cunoașterii istoriei și biografiei Patriarhilor, Episcopilor Vicari, Eclesiarhilor și clericilor Catedralei Patriarhiei Române care și-au adus aici slujirea lor administrativă și liturgică în secolul al XX-lea și până astăzi. Sunt evocate nu mai puțin de 71 de portrete în cuvinte”, a mărturisit Pr. Conf. Univ. Dr. Mihai Săsăujan, Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

„Se spune, ați auzit de multe ori și auzim încă în lumea noastră modernă că imaginea face cât o mie de cuvinte. Dacă vom citi imaginile pe care le-a pus în cartea aceasta părintele Timotei Aioanei sigur că vom ajunge să citim câteva mii de cuvinte fără să citim de fapt, dar cartea nu este numai o invitație la a citi imaginile care cu siguranță au istoria lor”, a mai adăugat Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin Pătuleanu, Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

Evenimentul a reunit părinți consilieri, cadre universitare, personalități ale vieții publice, artiști precum și iubitori de lectură.

Comentarii Facebook


Știri recente