Eveniment editorial de marcă în Cetatea Băniei

Editura „Mitropolia Olteniei” a organizat joi, 28 iulie, lansarea lucrărilor canonizării Sfântului Irodion de la Lainici. Evenimentul a fost marcat de prezența Înalt Preasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.

Sala mare a Teatrului Liric „Elena Teodorini” din Craiova a primit joi seară peste 150 de craioveni, care au participat la evenimentul lansării oficiale a lucrărilor canonizării Sfântului Irodion de la Lainici (geanta care cuprinde: CD-ul cu slujba sfântului, DVD-ul cu viața și Cartea cu rânduiala liturgică aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române). Activitatea, organizată cu binecuvântarea IPS Părinte Irineu, a fost moderată de îndrăgita realizatoare de emisiuni radiofonice Gabriela Rusu Păsărin.

„Nu noi l-am găsit pe sfânt, ci sfântul ne-a găsit pe noi”

După cum ne informează mitropoliaolteniei.ro, șirul alocuțiunilor a fost deschis de IPS Părinte Mitropolit care a apreciat osteneala organizatorilor și a rememorat principalele momente din căutarea, găsirea și pregătirea canonizării Cuviosului Părinte Irodion Ionescu, starețul Mănăstirii Lainici: „Momentul canonizării Sfântului Irodion reprezintă pentru noi toți un eveniment de mare încărcătură spirituală. Niciodată nu ne-am gândit că vom avea sfintele sale moaște la loc de cinste în Arhiepiscopia noastră, ci eram conduși de o singură dorință: de a-l așeza în calendar ca mijlocitor înaintea lui Dumnezeu. Acest gând izvora din inimile tuturor și trebuia îndeplinit pentru slava Sfintei nostre Biserici. Așa se face că, de când am fost rânduit ca păstor al acestei frumoase zone, am avut în minte acest lucru, ca sfinții noștri să fie cinstiți cum se cuvine, așa cum zice Sfântul Apostol Pavel: «Aduceți-vă aminte de mai marii vostrii, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviți cu luare aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința» ( Evrei 13, 7). Ziua găsirii moaștelor Sfântului Irodion, pe 10 aprile 2009, în ajunul praznicului Sfântului Ierarh Calinic, a fost cu adevărat rânduită de Dumnezeu. Fiecare moment a condus către fericitul eveniment al canonizării cuviosului părinte. Toată osteneala noastră a fost întărită de rugăciunile sale pentru că nu noi l-am găsit pe sfânt, ci sfântul ne-a găsit pe noi”. În continuare, IPS Părinte a apreciat realizarea tehnică deosebită a lucrărilor închinare canonizării Sfântului Irodion, felicitând în acest sens Editura „Mitropolia Olteniei” pentru toată osteneala.

„Reprezentarea prin cromatică trebuie să fie o reprezentare cerească”

Părintele Arhimandrit Ioachim Pârvulescu, starețul Mănăstirii Lainici, a detaliat principalele momente din viața Cuviosului Irodion, ca părinte duhonicesc al Sfântului Ierarh Calinic și al monahilor de pe defileul Jiului. Tudor Nedelcea, cercetărot principal în cadrul Institutului „CS Nicolaescu Plopșor” din Craiova, a vorbit despre criteriile folosite în procesul de canonizare a unui sfânt. Al patrulea invitat, pictorul Grigorie Popescu, a realizat o adevărată erminie a cromaticii folosite în realizarea iocoanei sfântului: „Atunci când am început lucrul la această icoană am dorit să fie cu totul altceva decât ceea ce se făcuse până în momentul acela. Reprezentarea prin cromatică trebuie să fie o reprezentare cerească. Verdele acesta îl găsim nu numai la Lainici, ci și în grădina Raiului ceresc. Nuanțele de galben se împletesc asemenea cântărilor bisericești. Personalitatea sfântului, care a fost chemat de patru ori să facă ordine în mănăstire, este întărită prin prezența toiagului și a metaniilor. Misiunea lui era una de rugător, de mijlocitor pentru ceilalți, de împlinitor al cuvântului Evangheliei pe care o ține în permanență la piept”. În finalul întâlnirii, părintele lect. univ. dr. Ion Rizea a făcut o scurtă prezentare a pașilor parcurși în cercetarea vieții sfântului.

Manifestarea a fost încălzită de prezența Grupului Psaltic al Catedralei Mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova care a interpretat o serie de piese bizantine desprinse din slujba Vecerniei, Utreniei, Acatistului și Paraclisului Sfântului Irodion.

Comentarii Facebook


Știri recente