Eveniment ecumenic: Aducerea de la Milano moastelor Sfantului Ambrozie la Parohia Aparatorii Patriei II din Bucuresti

Parohia ‘Aparatorii Patriei’ II din Bucuresti a semnat la data de 20 ianuarie 2002 un document intitula ‘INFRATIREA ECUMENICA’ cu Parohia catolica ‘Santa Angela Merici’ din Milano. Este vorba de o actiune importanta in istoria relatiilor ecumenice dintre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Romano-Catolica in procesul de apropiere si unire dintre cele doua Biserici surori.

Aducerea de la Milano a moastelor Sfantului Ambrozie la Parohia ‘Aparatorii Patriei’ II din Bucuresti a fost posibila in urma vizitei istorice pe care Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul II a facut-o in Romania in perioada 7 – 9 mai 1999.

Ca raspuns la aceasta vizita, Prea Fericitul Parinte Teoctist – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a efectuat o vizita la Vatican in perioda 7 – 14 octombrie 2002.

Dupa incheierea vizitei la Vatican, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist al Romaniei s-a deplasat la Milano, cu intreaga delegatie a Bisericii Ortodoxe Romane care-l insotea. Cu acel prilej, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist s-a intalnit cu membrii Comunitatii Parohiale ‘Santa Angela Merici’ din Milano, parohie infratita cu Parohia ‘Aparatorii Patriei’ II din Bucuresti, aratand prin aceasta ca la nivelul bisericilor locale spiritul ecumenic a inceput sa vibreze in duhul apropierii, cunoasterii reciproce si al iubirii fratesti.

La data de 15 septembrie 2003, Eminenta Sa Cardinalul Dionigi Tettamanzi – Arhiepiscop de Milano, cu prilejul vizitei in Romania a vizitat si Parohia ‘Aparatorii Patriei’ II din Bucuresti, prilej cu care a inaugurat noul hram al Bisericii parohiale dedicat ‘Sfantului Ambrozie’, ale carui moaste se afla in Bazilica care-i poarta numele din Milano.

Asa cum s-a afirmat cu acel prilej de catre Eminenta Sa, Parohia ‘Aparatorii Patriei’ II din Bucuresti este cea dintai parohie ortodoxa din lume care ia ca patron si ocrotitor pe acest mare Sfant ce a trait in secolele IV-V, in perioada Bisericii nedespartite. Astfel, Sfantul Ambrozie devine un sfant latin ocrotitor al unei parohii ortodoxe rasaritene latine.

La implinirea unui an de la vizita la Bucuresti a Cardinalului Dionigi Tettamanzi – Arhiepiscop de Milano, prilej cu care Parohia ortodoxa ‘Aparatorii Patriei’ II din Bucuresti a inaugurat noul hram dedicat Sfantului Ambrozie, in ziua de luni, 6 decembrie 2004 va avea loc ceremonia de primire definitiva de la Milano a unor sfinte moaste ale Sfantului Ierarh Ambrozie, traitor al secolului al IV-lea.

Evenimentul primirii moastelor Sfantului Ierarh Ambrozie se va desfasura dupa urmatorul program:

6 decembrie 2004

orele 12.00 – o delegatie a Parohiei ortodoxe ‘Aparatorii Patriei’ II din Bucuresti, formata din preoti si un grup de credinciosi, se va deplasa la Aeroportul ‘Henri Coanda’ din Bucuresti pentru a intampina delegatia Bisericii Romano-Catolice, condusa de Monseniorul Giuseppe Bettoni, care va aduce o parte din moastele Sfantului Ambrozie. La Aeroport va fi prezenta si o delegatie a Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucuresti condusa de catre Eminenta Sa Monseniorul Corneliu – Episcop Auxiliar, insotit de preoti si credinciosi romano-catolici.

orele 13.15 – aterizarea aeronavei de la Milano pe Aeroportul ‘Henri Coanda’ – Bucuresti

orele 14.30 – Prea Fericitul Parinte Teoctist – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Roamne va primi delegatia Bisericii Romano-Catolice de la Milano, la Palatul Patriarhal din Dealul Mitropoliei, unde vor fi semnate documentele de autenticitate si de predare-primire a Sfintelor Moaste.

orele 15.00 – procesiunea cu moastele Sfantului Ierarh Ambrozie va ajunge la Catedrala Romano-Catolica ‘Sfantul Iosif’ din Bucuresti, unde sfintele moaste vor fi depuse, timp de o ora, pentru a fi cinstite si de catre credinciosii romano-catolici.

orele 17.00 – sfintele moaste ale Sfantului Ambrozie vor fi depuse la Parohia ortodoxa ‘Aparatorii Patriei’ II, situata pe Strada Lunca Barzesti (langa Curtea de Apel – Sos. Oltenitei) din Bucuresti. Aici va avea loc o Slujba speciala de Priveghere la primirea sfintelor moaste. La slujba vor participa ierarhi, preoti si credinciosi apartinand atat Bisericii Ortodoxe Romane, cat si Bisericii Romano-Catolice din Italia si din Romania.

7 decembrie

orele 09.30 – 12.00 – in prezenta delegatiei Bisericii Romano-Catolice de la Milano, la Biserica parohiala ‘Aparatorii Patriei’ II din Bucuresti va avea loc Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie prilejuita de sarbatoarea hramului Sfantului Ambrozie. Slujba va fi oficiata de un sobor de preoti si de diaconi, avand in frunte un episcop – delegat al Prea Fericitului Parinte Teoctist – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Delegatia milaneza va fi condusa de rev. Giuseppe Bettoni de la Parohia romano-catolica ‘Santa Angela Merici’ din Milano, infratita cu Parohia ortodoxa ‘Aparatorii Patriei’ II din Bucuresti.

Moastele vor fi donate definitiv Bisericii ‘Sfantul Ambrozie’ din Bucuresti, spre a fi venerate si cinstite de catre credinciosi dupa traditia Bisericii Ortodoxe Romane.

Sfantul Ierarh Ambrozie s-a nascut in anul 339 la Treveri, in Galia, ramanand de mic orfan de tata. Mama lui l-a adus la Roma, unde, dupa ce a studiat Literatura si Dreptul, Ambrozie a devenit, in anul 370, Guvernatorul provinciilor Liguria si Emilia, cu capitala la Mediolanum (actualul oras Milano).

In anul 374, la moartea Episcopului arian Auxentiu, intre ortodocsi si arieni a izbucnit o disputa privind desemnarea noului episcop. In acest context, Ambrozie a venit la biserica sa medieze disensiunile, dar un prunc a strigat: ‘Ambrozie episcop!’. Gestul pruncului, care nu stia sa vorbeasca, a fost interpretat drept un semn divin de catre asistenta, care a hotarat in unanimitate sa il aleaga pe Ambrozie in functia de episcop, chiar daca acesta initial s-a impotrivit. Intr-un final, Ambrozie a acceptat sa fie hirotonit episcop la data de 7 decembrie 373.

Sfantul Ambrozie s-a distins prin studiul Sfintei Scripturi, fiind autorul a numeroase scrieri dogmatice, intre care lucrarile ‘Contra Arienilor’, ‘De Spiritu Sancto’ – ‘Despre Sfantul Duh’, precum si comentarii ale Vechiului Testament si ale Noului Testament. Din punctul de vedere al operelor morale si ascetice, o lucrare de o importanta aparte este ‘De officiis ministrorum’ – ‘Despre datoriile slujitorilor Bisericii’, scrisa in anul 391 si destinata clerului din Mediolanum (Milano).

Sfantul Ambrozie a trecut la cele vesnice la data de 4 aprilie 397, fiind sarbatorit in fiecare an la data de 7 decembrie, atat de Biserica Ortodoxa, cat si de Biserica Romano-Catolica.

Comentarii Facebook


Știri recente