Eveniment deosebit la Manastirea Ratesti

La Manastirea Ratesti – jud. Buzau au fost oficiate in aceasta dimineata Slujba de Sfintire a bisericii-paraclis si cea de binecuvantare a corpului de cladiri destinate functionarii Seminarului Teologic Liceal Ortodox Monahal ‘Sfantul Ierarh Epifanie – Arhiepiscopul Ciprului’.

De asemenea, a fost oficiata slujba Sfintei Liturghii de catre un impresionant sobor de ierarhi. Pe langa ierarhii romani – membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, la evenimentul de la Manastirea Ratesti participa si Inalt Prea Sfintitul Ilarion – Mitropolitul Durostorului, din Bulgaria, care a adus moastele Sfantului Dasie – martir din secolul al IV-lea.

Tot astazi, la Manastirea Ratesti au fost aduse spre inchinare si cinstire si moastele Sfantului Ierarh Teodosie de la Manastirea Brazi.

In cursul zilei de astazi, Radio Trinitas a transmis in direct partea finala a Sfintei Liturghii si discursurile oficiale ce au fost rostite la acest eveniment.

Din partea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane, la acest eveniment a participat Prea Sfintitul Vincentiu Ploiesteanl – Episcop Vicar Patriarhal, care a dat citire mesajului transmis de Prea Fericitul Parinte Teoctist – Patriarhul Romaniei: ‘Manastirea Ratesti primeste astazi binecuvantarea lui Dumnezeu spre buna lucrare in slujirea monahala. Dar, aceasta zi inseamna si o bucurie a intregii Bisericii Ortodoxe Romane intru praznuirea Sfantului Epifanie – ocrotitorul duhovnicesc al Prea Sfintitului Episcop Epifanie al Buzaului si Vrancei prin numele pe care-l poarta. De aceea, ne adaugam si noi, astazi, cu bucurie, tuturor celor prezenti in aceasta vatra de traire monahala pentru a primi comuniunea de dragoste cu Hristos, Domnul Cel Inviat, si pentru a exprima pretuirea noastra. De la primele buchii ale credintei primite in casa parintilor si pana la desavarsirea studiilor teologice, Prea Sfintitul Epifanie a aratat nu numai o neobosita ravna la invatatura, ci si frumoase virtuti care l-au apropiat treapta cu treapta, cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste de slujirea Lui. Vredniciilor de la Buzau si din Eparhie se adauga in ultima vreme Scoli de Teologie, cultura teologica si multa grija in formarea clerului in pastorirea credinciosilor, restaurarea locasurilor de cult si asistenta sociala. Toate acestea fac cinste Ierarhului Epifanie al Buzaului si Vrancei. Rugam pe Bunul Dumnezeu sa daruiasca Prea Sfintitului Episcop Epifanie Ani Multi intru sanatate si aceeasi vrednica slujire arhiereasca. Cu frateasca dragoste si imbratisare adaugam un calduros La Multi Ani!, iar tuturor celor prezenti binecuvatarea noastra parinteasca si traditionalul Hristos a inviat!.’

La finalul slujbei sfintei Liturghii, Prea Sfintitul Epifanie – Episcopul Buzaului si Vrancei a adresat un cuvant de binecuvantare in care a subliniat importanta celor doua asezaminte de cult de la Manastirea Ratesti, care astazi au fost sfintite: ‘Episcopia Buzaului si Vrancei s-a straduit sa zideasca la Manastirea Ratesti un paraclis pentru intalnirea cu creatorul a toate si un asezamant monahal si teologic pentru insusirea Tainelor de nepatruns ale Dumnezeirii. In aceasta zi, cand Biserica Ortodoxa Romana face pomenirea Sfantului Epifanie – Arhiepiscopul Ciprului in secolul al IV-lea, un impresionant sobor de ierarhi, preoti si diaconi a savarsit Sfanta Liturghie la acest frumos asezamant teologic care functioneaza de aproape 10 ani, avand ca scop luminarea tinerelor vlastare de maslin in vederea marturisirii, slujirii si apararii credintei ortodoxe impotriva incercarilor care vin din partea rautatea vremilor de astazi, dupa modelul ierarhilor pomeniti astazi.’

Despre importanta Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Manastirea Ratesti a vorbit in cuvantul sau de invatatura si Prea Sfintitul Casian – Episcopul Dunarii-de-Jos. Prea Sfintitul Casian a apreciat, de asemenea, si activitatea misionar-filantropica a Prea Sfintitului Epifanie – Episcopul Buzaului si Vrancei, cel care este ctitorul Seminarului: ‘Vazand ca astazi este o criza a modelelor de educatie, Prea Sfintitul Epifanie – Episcopul Buzaului si Vrancei a considerat ca in perioada, nu neaparat de tranzitie, ci de reasezare spre normalitate, ca cei mai buni profesori sunt Sfintii. Il preamarim pe Bunul Dumnezeu pentru darul vietii celei noi duhovnicesti si pentru darul slujirii arhieresti care se concretizeaza in ctitoria Seminarului Teologic Liceal Ortodox Sfantul Ierarh Epifanie.’

Manastirea Ratesti este situata in comuna Berca – jud. Buzau si este amintita inca din vremea voievodului Mihai Viteazul. Prima biserica a Manastirii Ratesti a fost ridicata de familia boierilor Dragomir. Biserica actuala il are drept ctitor pe Episcopul Chesarie al Buzaului.

La initiativa Prea Sfintitului Epifanie – Episcopul Buzaului si Vrancei, cel care pastoreste din anul 1975 Eparhia Buzaului.

In anul 1996 s-a aprobat infiintarea in cadrul Manastirii Ratesti a Seminarului Teologic Liceal Ortodox Sfantul Ierarh Epifanie – Arhiepiscopul Ciprului. Lucrarile la acest asezamant au inceput un an mai tirziu, iar astazi, intregul complex de cladiri ce alcatuiesc Seminarul au primit Slujba de binecuvintare. Tot astazi a fost sfintita si biserica-paraclis din cadrul ansamblului manastiresc Ratesti si a fost oficiata Sfanta Liturghie de un impresionant sobor de ierarhi, preoti si diaconi.

Evenimentul de astazi de la Manastirea Ratesti a constituit un prilej de sarbatoare, in special, pentru maicile care vietuiesc la acest asezamant. Dupa cum ne-a marturist chiar Maica Marina – stareta Manastirii Ratesti, binecuvantarea complexului de cladiri a Seminarului Teologic Liceal Ortodox reprezinta cel mai mare eveniment din viata maicilor si elevelor seminariste care studiaza in aceasta institutie: ‘Atat pentru maicile din soborul Manastirii Ratesti, cat si pentru elevele Seminarului Teologic Liceal Ortodox Sfantul Ierarh Epifanie, este un eveniment de mare importanta, indeosebi pentru cele din Anul V care vor termina Seminarul in curand.’

Pe langa numarul impresionant de ierarhi, la Slujba de sfintire a bisericii-paraclis si Slujba de binecuvantare a corpului de cladiri destinate functionarii Seminarului Teologic Liceal Ortodox Monahal Sfantul Ierarh Epifanie – Arhiepiscopul Ciprului au participat numerosi preoti si monahi veniti din toate colturile tarii. De asemenea, la eveniment au asistat cateva mii de credinciosi, atat din imprejurimile Municipiului Buzau, cat si din alte zone.

Comentarii Facebook


Știri recente