Eveniment cultural la Mănăstirea Antim

Un nou volum de texte ale Sfântului Ierarh Antim Ivireanul a văzut lumina tiparului, lansarea acestuia având loc sâmbătă, 12 noiembrie în Sala Mitropolit Conon a Bibliotecii Sfântului Sinod din incinta Mănăstirii Antim. Lansarea cărții Sfântului Antim Ivireanul, ‘Scrieri’, marchează încheierea reeditării integrale a operei Sfântului Antim, evenimentul de sâmbătă bucurându-se de prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Lucrarea, apărută la Editura Basilica a Patriarhiei Române și coordonată de arhimandritul Mihail Stanciu și academicianul Gabriel Ștrempel, a fost primită cu drag de un mare număr de cercetători sau iubitori ai învățăturilor Sfântului Antim. De aceea numeroși profesori universitari, cercetători ai vieții și operei sfântului, precum și iubitori de carte s-au aflat sâmbătă la lansarea cărții.

În cuvântul adresat celor prezenți, după cum ne informează Ziarul Lumina, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat contribuția Sfântului Ierarh Antim la formarea limbii bisericești românești, dar și a limbii literare românești.

‘Suntem bucuroși când vedem că se exprimă recunoștință față de cei care au contribuit la formarea spirituală a poporului român și la formarea lui culturală. Recunoștința este virtutea cea mai mare a creștinului și a Bisericii întregi. De aceea, activitatea supremă a Bisericii este Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie euharistică, recunoscătoare sau mulțumitoare. Este deosebit de semnificativ faptul că Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, pe lângă faptul că este ctitor de limbă română bisericească și promotor al limbii literare românești, este și un mare păstor de suflete. Este un dascăl al pocăinței și un dascăl, învățător și făptuitor al milosteniei’.

Textele apărute în acest volum sunt mai puțin cunoscute publicului larg, însă importante, de aceea au și fost publicate în volum.

‘Sfântul Antim a realizat în scrierile sale o sinteză a învățăturii ortodoxe așa cum nu prea găsim în corespondenții lui din toată lumea ortodoxă. Chipurile Noului și Vechiului Testament reprezintă o adevărată istorie a mântuirii în imagini, pentru că ele cuprind toate personalitățile care s-au imprimat în istoria mântuirii noastre. El a realizat și o prezentare iconografică a acestora, conform erminiilor. Opera lui este originală și nu se găsește în nici o altă țară’, a explicat arhimandritul Mihail Stanciu, coordonator al lucrării.

Cartea mai cuprinde hrisovul arhieresc al Mănăstirii Antim, acest frumos lăcaș de cult și de cultură din Capitală, precum și informații care arată că aici a funcționat prima bibliotecă publică de împrumut și totdată prima școală de preoți din București, dar și despre rânduielile mănăstirii.

‘Bucuria mea este cu atât mai mare astăzi, cu cât pentru prima dată opera Sfântului Antim este difuzată în două ipostaze. Prima dată ‘Didahiile’ și separat ‘Scrierile’ celelalte, zise mai mărunte, ale lui Antim Ivireanul, care se dovedesc totuși deosebit de interesante și bine structurate’, a explicat academicianul Gabriel Ștrempel, coordonator al lucrării.

Comentarii Facebook


Știri recente