Evanghelia Duminicii a XXIX-a după Rusalii

Biserica Ortodoxă se va afla mâine, 16 ianuarie, în Duminica a XXIX-a după Pogorârea Duhului Sfânt. La Sfânta Liturghie se va citi pericopa din Evanghelia după Luca în care este relatată minunea vindecării celor 10 leproși, informează TRINITAS TV.

„Faptul că numai unul dintre cei 10 leproși se întoarce la Mântuitorul Iisus Hristos să-I mulțumească pentru faptul că a fost vindecat, reprezintă o învățătură pentru noi cei de astăzi. Atunci când ni se dăruiesc daruri de către Mântuitorul Iisus Hristos sau de către oameni, trebuie să arătăm recunoștință și mulțumire. Dacă uităm să fim recunoscători, atunci în ființa noastră se petrece o împietrire și o lipsă de apreciere față de ceea ce vine bun de la Dumnezeu și față de ceea ce vine bun de la oameni”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Recunoștința creștinului față de binefacerile primite poate fi arătată în mai multe moduri.

„Recunoaștem și mulțumim lui Dumnezeu pentru toate, mai ales atunci când participăm la Sfânta Liturghie, pentru ca Sfânta Liturghie este o slujbă de recunoștință și de mulțumire adusă lui Dumnezeu. Recunoștința față de Dumnezeu se poate arăta în diverse moduri. În Biserică, acasă, la locul de muncă, încât omul are la dispoziție timp să-și manifeste mulțumirea față de tot ceea ce primește. Vedem că Dumnezeu, Cel care poartă de grijă lumii acesteia, nu forțează libertatea noastră, ci așteaptă ca noi din dragoste și recunoștință să-I mulțumim”, a mai spus Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul.

Tot mâine în calendarul Bisericii noastre este consemnată o sărbătoare care, pentru mulți, este mai puțin cunoscută: Închinarea cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru. Singurul lăcaș de cult din Patriarhia Română care are acest hram este Biserica din localitatea ieșeană Pietrărie.

Din Faptele Apostolilor aflăm că, în anul 42 d.Hr, regele Irod Agripa a poruncit ca Sfântul Apostol Petru să fie întemnițat și legat în lanțuri. Petru este dezlegat și eliberat de un înger. Lanțul a fost păstrat de credincioșii din Ierusalim, trecând de la unii la alții, până când Patriarhul Iuvenalie l-a dat Evdochiei, soția împăratului Teodosie cel Tânăr. Împărăteasa l-a dus la Constantinopol în anul 437.

Comentarii Facebook


Știri recente