Evanghelia Duminicii a treia din Post, a Sfintei Cruci

Biserica Ortodoxă se va afla, mâine, 7 martie, în Duminica a treia din Postul Păresimilor, numită și a Sfintei Cruci. În cadrul Sfintei Liturghii va fi citită pericopa scripturistică din Evanghelia după Marcu, capitolul 8, versetele de la 34 la 38 și capitolul 9, versetul 1.

Mai multe informații a oferit pentru TRINITAS TV, părintele preparator doctorand Marian Vild de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București: „Hristos anunță faptul că nimeni, acest «Oricine» poate fi înțeles și ca «Nimeni», nimeni nu are o părtășie și nu poate veni după Hristos să fie în comuniune cu Hristos dacă nu trece prin Cruce, dacă nu se leapădă de sine, aceasta fiind prima etapă, să își asume Crucea, apoi urmează Domnului. A-și lua Crucea nu înseamnă a accepta ce se întâmplă, dar și acesta este un lucru pozitiv. La Părinții Bisericii găsim faptul că dacă accepți suferințele vieții acesteia, cu mulțumire, fără să cârtești, devii plăcut lui Dumnezeu. Dar nu acesta este înțelesul. Înțelesul este acela de a ieși din egoism, de a sparge carapacea în care ne-am închis. De a ajunge la iubire, care e neegoistă, este jertfitoare. Căci Mântuitorul spune: «Mai mare dragoste decât aceasta nu este decât ca cineva să-și pună viața pentru aproapele său»”.

Fiecare duminică din Postul Mare este un popas duhovnicesc. Duminica Sfintei Cruci anticipează evenimentele din săptămâna Patimilor, care precede Învierea Domnului.

Dacă urmărim imnologia sau imnografia Duminicilor Crucii și a săptămânii ce urmează ce este marcată de Teologia Crucii vedem că ea este una pozitivă, una a bucuriei, este una a veseliei, a luminării duhovnicești. Să înțelegem deci paradoxul Crucii. Pe de o parte dacă vorbești despre Cruce este vorba despre suferință, este adevărat, dar în cuvântul citat din Evanghelia lui Hristos, am văzut că dacă ne asumăm Crucea, atunci cu adevărat ne vom odihni. Nu mai ducem noi Crucea, pentru că Hristos a dus-o pentru noi toți. Acesta este paradoxul Crucii”, afirmă părintele Marian Vild.

Comentarii Facebook


Știri recente

Arhiepiscopia Bucureștilor va organiza spectacolul „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor”

Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor, va organiza Spectacolul cultural-artistic „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor”, luni, 5 decembrie. Evenimentul va avea loc în Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei, începând cu ora 17:00.…