Eroii Războiului de Independență, comemorați la Patriarhia Română

Sala „Conventus” a Palatului Patriarhiei Române a găzduit ieri, 21 octombrie a.c., cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la victoria armatelor române și ruse împotriva otomanilor (1877-1878), simpozionul cu tema „Semnificația Războiului de Independență din 1877 pentru popoarele ortodoxe din Balcani”. Evenimentul, la care au participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Excelența Sa Dl. Alexandr Anatolievici Ciurilin, Ambasadorul Federației Ruse la București, Excelența Sa Dl. Petar Vâlov, reprezentantul Ambasadei Bulgare, reprezentanți ai Guvernului, ai Secretariatului de Stat pentru Culte, ai Ministerului Apărării, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din București, membri ai Permanenței Consiliului Național Bisericesc, precum și ai Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a debutat cu un scurt cuvânt introductiv rostit de către Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, care a subliniat că Biserica Ortodoxă Română a contribuit în cadrul Războiului de Independență din anul 1877 nu doar prin rugăciune, ci și prin jertfa celor din parohii și mănăstiri, care au sprijinit armatele române financiar pentru buna desfășurare a activităților de pe frontul de luptă. „Biserica Ortodoxă Română, care totdeauna s-a identificat cu năzuințele, cu bucuriile și cu suferințele poporului român, a contribuit substanțial la această victorie nu doar prin rugăciune, ci și prin ajutor concret, uman, financiar și material. Ea a fost aceea care, prin râvna ierarhilor și a preoților iubitori de patrie, a sensibilizat și a mobilizat pe români pentru ajutorarea cu hrană, cu îmbrăcăminte și cu banii necesari cumpărării de arme pentru ostașii români, plecați pe front, în sudul Dunării”, a spus Preasfințitul Ciprian Câmpineanul.

În continuare, domnul general de Brigadă, Grigorie Buciu, a transmis mesajul ministrului Apărării Naționale, Theodor Meleșcanu, fiind citite apoi și mesajul Ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Alexandr Anatolievici Ciurilin, și mesajul domnului Petar Vâlov, însărcinat cu Afaceri al Ambasadei Bulgariei la București.

Evenimentul a continuat cu susținerea a trei comunicări științifice de către domnul general Vladimir Zolotariov, cercetător istoric din Rusia, domnul Ștefan Doinov, profesor la Facultatea de istorie din Sofia și domnul Gheorghe Zbuchea, profesor la Universitatea din București, care au evidențiat semnificația Războiului de Independență pentru popoarele ortodoxe din Balcani.

La finalul comunicărilor științifice, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidențiat punctele centrale ale prelegerilor, arătând că Războiul de Independență a fost o necesitate istorică și o dorință populară puternică. „În cadrul acestei întâlniri științifice și liturgice, s-a arătat că Războiul de Independență a fost o necesitate istorică și o dorință populară foarte puternică. Nu a fost doar o ambiție a conducătorilor politici, ci o dorință a întregului popor, urmare a unei suferințe îndelungate sub stăpânirea otomană. Cooperarea militară ruso-română a fost o necesitate practică și o binefacere. Când cauza este comună și idealul este comun se găsesc căile de a ajunge la rezultate pozitive”, a spus Părintele Patriarh.

La ora 12:00, în sala „Europa Christiana” a fost săvârșită o slujbă de pomenire în memoria ostașilor români, ruși și bulgari căzuți în Războiul de Independență a României.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 246/ 22 octombrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente