Episcopul Tulcii la hramul Mănăstirii Panaghia Agiasos – Mytiline – Grecia

În perioada 13 – 16 august a.c. cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și la invitația Înaltpreasfințitului Părinte Iacovos de Mitiline, Preasfințitul Părinte Visarion Episcopul Tulcii a participat la manifestările organizate pe insula Lesvos – Grecia, la Agiasos, cu prilejul praznicului Adormirii Maicii Domnului, după cum ne informează Alexandru Chituță. Biserica de aici adăpostește o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul, icoană care se înscrie între puținele din lume care, după tradiție, au fost pictate de către Sfântul Evanghelist Luca.

Duminică 14 august Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în biserica închinată Maicii Domnului din Agiasos, iar seara Preasfinția Sa a participat împreună cu I.P.S. Iacavos de Mitiline la slujba Vecerniei săvârșită de mitropolitul Teolipt de Iconiu în biserica din Agiasos și la procesiunea cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

În ziua sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, luni 15 august 2011, Chiriarhul Eparhiei Tulcii, Preasfințitul Părinte Visarion, împreună cu I.P.S. Teolipt Mitropolit de Iconiu și I.P.S. Iacovos Mitropolit de Mitiline a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în biserica din Agiasos. Preasfințitul Părinte Visarion a rostit un cuvânt de învățătură transmițând și binecuvântarea și urările Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. A urmat o procesiune la care au participat toți pelerinii veniți să se roage și să se închine Icoanei Maicii Domnului.

Despre icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Agiasos se știe că aceasta a ajuns în această insulă fiind adusă de către monahul Agaton din Efes, care a păstrat-o în vremurile tulburi ale perioadei iconoclaste. El a venit în Lesvos în anul 830, pentru a o întâlni pe împărăteasa Irina a Atenei care luptase îndelung ca icoanele să-și recapete locul ce li se cuvenea. Ajuns aici, Împărăteasa murise între timp iar Agaton a construit un schit care să adăpostească icoana.

Pentru că din diferite motive icoana pictată pe amestec de ceară și mastic a început să se degradeze, monahii hotărăsc să realizeze o replică fidelă a acesteia iar icoana originală o ascund într-un loc special din zidul iconostasului. În anul 1938, mitropolitul Iacob I de Mitiline hotărăște să se facă cercetări pentru descoperirea icoanei. Spre surprinderea lui icoana făcătoare de minuni Hodighitria, pictată de Sfântul Evanghelist Luca stătea așezată pe catapeteasmă în spatele replicii. Imediat după aceasta a fost chemat renumitul pictor Vasile Rahcevski pentru a se ocupa de restaurarea acesteia.

Astăzi icoana este așezată spre închinare într-un proschinitar de marmură în fața Iconostasului, fiind centrul spiritual al insulei Lesvos.

De asemenea, în data de 16 august Episcopul Tulcii s-a aflat în vizită la Mănăstirile: Sf. Arh. Mihail – Taxiarchon, Sf. Rafael, Sf. Ignatie – Limonos și Mirsiniotisis. În orașul Mitiline Preasfinția Sa a vizitat Catedrala Mitropolitană, Biserica Sf. Terapon și Muzeul Bizantin.

Comentarii Facebook


Știri recente