Episcopul Melchisedec Ștefănescu, omagiat la Roman prin manifestări religioase și culturale

La Roman s-a desfășurat, în perioada 16-18 mai 2009, a XIX-a ediție a Zilelor „Melchisedec Ștefănescu”, în cadrul căreia au avut loc manifestări cu caracter cultural și spiritual dedicate acestui mare ierarh al Episcopiei Romanului. Zilele „Melchisedec Ștefănescu” au avut loc cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului.

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” din Roman, ctitoria episcopului Melchisedec Ștefănescu, a găzduit sâmbătă, 16 mai a.c., începând cu ora 14:00, simpozionul științific intitulat „Episcopul Melchisedec, mare dascăl și apologet al Ortodoxiei”. În deschiderea simpozionului, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a realizat un portret al episcopului Melchisedec Ștefănescu, care și-a ales Romanul ca loc de veșnică odihnă, după 13 ani de arhipăstorire, parcul din preajma episcopiei. La acestă întrunire au participat prof. univ. dr. Tudor Ghideanu de la Facultatea de Filosofie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, protos. Pimen Costea, exarhul mănăstirilor din Episcopia Romanului – care a prezentat comunicarea „Episcopul Melchisedec Ștefănescu, mare dascăl și orator al Ortodoxiei” -, prof. dr. Ovidiu Trifan – care a expus lucrarea „Aspecte ale muzicii bisericești din România în concepția episcopului Melchisedec Ștefănescu” – și pr. Florin Țuscanu, protopop al Protopopiatului Roman, care a încheiat sesiunea de comunicări cu evocarea: „130 de ani de la înscăunarea ca episcop de Roman a lui Melchisedec Ștefănescu”.

În cadrul aceleiași întâlniri, a fost lansată cartea „Melchisedec, lumina Ortodoxiei românești”, a prof. univ. dr. Tudor Ghideanu. Volumul a fost prezentat de prof. Gheorghe A. M. Ciobanu. Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a oferit medalia jubiliară „600 de ani de la atestarea documentară a Episcopiei Romanului” prof. Tudor Ghideanu, prof. Gheorghe Gozar, Coralei Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” din Roman și prof. dr. Ovidiu Trifan. Tot sâmbătă, pr. protopop Florin Țuscanu a organizat o expoziție documentară de carte și obiecte de cult ce au aparținut episcopului Melchisedec Ștefănescu. „Personal, păstrez un antimis autentic de la episcopul Melchisedec, ce a fost prezentat în această expoziție temporară. De asemenea, am vorbit celor de față despre tipăriturile episcopului Melchisedec”, a spus pr. protopop.

A doua zi din cadrul manifestărilor dedicate episcopului Melchisedec a început cu oficierea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Ioachim Băcăuanul la Catedrala episcopală din Roman. Din soborul de preoți și diaconi au făcut parte și pr. Ioan Gherasimescu, vicar administrativ al Episcopiei Romanului, pr. protopop Florin Țuscanu, pr. Ioan Bârliba, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” din Roman. La ora 12:00 a avut loc o procesiune de la Catedrala episcopală din Roman către mormântul episcopului Melchisedec Ștefănescu, la care au participat preoți din Roman, autorități locale, preșcolari, elevi, profesori de Religie și sute de romașcani. A fost oficiată slujba Parastasului, la finalul căreia Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a amintit faptul că se împlinesc 130 de ani de când episcopul Melchisedec a fost chemat să slujească Episcopia Romanului. Au fost depuse coroane de flori din partea Centrului Eparhial, din partea Protopopiatului Roman, din partea Primăriei Roman, a Seminarului Teologic, a Grădiniței „Melchisedec Ștefănescu”. La ora 17:30, la Catedrala episcopală din Roman, după slujba Vecerniei, a avut loc un concert de muzică bizantină susținut de Corala „Melozii Romanului”, dirijată de diac. Ionuț Amărinii. Pr. Florin Țuscanu a citit un text pe care mitropolitul Visarion Puiu l-a rostit, în 1922, la mormântul episcopului Melchisedec.

Zilele „Melchisedec Ștefănescu” s-au încheiat ieri cu sfințirea și inaugurarea de către Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a Centrului de zi pentru copii „Melchisedec Ștefănescu” din municipiul Roman, în cadrul căruia 20 de elevi vor beneficia zilnic de o masă caldă gratuită și vor desfășura diferite activități extrașcolare.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente