Episcopul Ioachim al Hușilor odihnește, de ieri, în Catedrala din Bacău

Episcopul Ioachim Mareș al Hușilor, plecat la Domnul în Săptămâna Luminată, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, a fost înmormântat ieri, 28 aprilie a.c., într-una dintre criptele săpate la demisolul Catedralei „Înălțarea Domnului” din Bacău. Slujba de înmormântare a avut loc luni, 27 aprilie, la Catedrala episcopală din Huși, însă în cursul zilei a fost dus la Bacău, la Biserica „Sfântul Nicolae”, unde credincioșii i-au adus un ultim omagiu. Ieri-dimineață, după Sfânta Liturghie arhierească oficiată la această biserică, sicriul cu trupul episcopului a fost dus în procesiune până la Catedrala „Înălțarea Domnului”, unde a fost înmormântat. Preasfinția Sa este primul ierarh care își va dormi somnul de veci în acest sfânt lăcaș.

Clopotele celor două catedrale din inima Bacăului au răsunat a durere și întristare în miezul zilei de 28 aprilie 2009. O zi care va rămâne înscrisă în istoria acestei urbe drept ziua în care trupul neînsuflețit al Episcopului Ioachim al Hușilor a fost depus, pentru a-și dormi somnul de veci, în cripta episcopală de la demisolul Catedralei „Înălțarea Domnului”, a cărui piatră de temelie a pus-o în anul 1991, pe vremea când slujea în calitate de Arhiereu-Vicar la Episcopia Romanului și Hușilor.

Ceremonia religioasă a început, în jurul orei 8:00, cu Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de ierarhi, condus de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Alături de Înaltpreasfinția Sa s-au aflat Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Calinic, Episcopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, și Preasfințitul Corneliu Bîrlădeanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Hușilor. Celor șase ierarhi li s-au adăugat reprezentați ai autorităților locale și județene, peste 150 de preoți, călugări și câteva mii de credincioși sosiți din tot județul, precum și din județele învecinate, cu toții dornici să aducă un ultim omagiu ierarhului de la Huși care, în timpul vieții, a slujit cu vrednicie și la Bacău.

Sfânta Liturghie a fost urmată de o slujbă de pomenire pe care ierarhii prezenți au oficiat-o tot în Catedrala „Sfântul Nicolae”. La finalul acesteia, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a ținut un frumos și emoționant cuvânt despre cel care i-a fost predecesor pe scaunul de Arhiereu-Vicar de la Roman, despre activitatea pastoral-misionară, filantropică și despre vocația sa de ctitor de lăcașuri sfinte. „În anul 2000, când am slujit prima oară în calitate de Arhiereu-Vicar, Preasfințite Ioachim Mareș mi-ați spus, în legătură cu Catedrala „Înălțarea Domnului”: „Un Ioachim a început această zidire, un alt Ioachim o va termina”. Iar cuvintele sale profetice s-au împlinit pe jumătate. Însă aici, în fața tuturor, promitem să facem tot ce ne stă în putință pentru a duce la bun sfârșit lucrarea Preasfințitului Ioachim Mareș”, a spus, printre altele, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul.

La rândul său, Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan a prezentat tuturor frumoasa, binecuvântata, dar și dificila misiune pe care o are un ierarh pe acest pământ, vorbind despre frământările unui arhiereu, despre permanenta sa grijă față de cei pe care Dumnezeu i-a dat spre a-i ocroti și a-i călăuzi pe calea mântuirii.

La final, prefectul Dorian Pocovnicu a oferit post-mortem Preasfințitului Ioachim Mareș o diplomă de excelență din partea Ministerului Afacerilor și Internelor, a instituției Prefecturii și a prefectului. Apoi, Dumitru Brăneanu, vicepreședintele Consiliului Județean, a anunțat public decernarea titlului de cetățean de onoare al județului Bacău aceluiași vrednic ierarh, pentru ca, în final, primarul Bacăului, Romeo Stavarache, să înștiințeze pe cei prezenți că Preasfințitul Episcop Ioachim al Hușilor este declarat post-mortem și cetățean de onoare al municipiului Bacău. Ambele distincții au fost înmânate de către autorități Preasfințitul Arhiereu-Vicar Ioachim Băcăuanul.

Ceremonia religioasă a continuat cu procesiunea de la Catedrala „Sfântul Nicolae” la Catedrala „Înălțarea Domnului”. Ierarhii prezenți, preoții și credincioșii au însoțit trupul neînsuflețit al Episcopului de la Huși până la biserica de la demisolul Catedralei. Aici, după câteva rugăciuni, Înaltprasfințitul Teofan a pecetluit piatra mormântului, cântându-se „Veșnică pomenire lui Ioachim Episcopul”.

Întrucât dorința celui care a fost Episcopul Hușilor, începând cu anul 1996, odată cu reînființarea acestei eparhii, a fost ca să fie înhumat în Catedrala „Înălțarea Domnului” din Bacău, el punând piatra de temelie a acestui impozant lăcaș bisericesc, sicriul cu trupul său a fost adus la Băcău în cursul zilei de luni, 27 aprilie. În dimineața aceleiași zile, la Catedrala episcopală „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Huși, un sobor de 11 arhierei, condus de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Teofan, a oficiat Sfânta Liturghie, apoi slujba înmormântării.

În timpul Sfintei Liturghii, zeci de credincioși au intrat în Catedrala episcopală pentru a-și lua rămas bun de la cel care le-a fost sfătuitor și bun păstor vreme de 13 ani.

Apoi, în sunetul clopotelor și al toacei, cortegiul, format din ierarhii și preoții care au săvârșit Sfânta Liturghie, a ieșit afară, unde, pe platoul din fața statuii Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, a fost oficiată slujba Înmormântării.

La finalul slujbei, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Romanului a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, prin care Preafericirea Sa sublinia calitățile de ctitor de biserici și de promotor al culturii creștine ale Episcopului Ioachim Mareș.

Cu prilejul trecerii la cele veșnice a Preasfințitul Ioachim Mareș, Adrian Lemeni, secretar de stat pentru Culte, a transmis din partea Ministerului Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național un mesaj prin care menționează faptul că păstorirea Episcopului Ioachim la Huși „a marcat o nouă etapă în viața religioasă de aici, în primul rând prin chiar reactivarea vechiului Scaun episcopal al Hușilor, desființat de administrația comunistă în 1949, după o istorie de aproape 400 de ani”.

Preasfințitul Corneliu Bârlădeanul și-a exprimat gândurile de recunoștință pentru cel de-al 50-lea episcop al Episcopiei Hușilor, rememorând ziua în care l-a luat sub mantia arhierească, când, „prin mâinile neobosite și pline de har”, a primit chemarea și slujirea arhierească în Catedrala episcopală din Huși, apoi Mitropolitul Teofan a citit mesajul din partea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în care a reliefat faptul că, deși cei care l-au cunoscut pe Episcopul Hușilor sunt cuprinși de durerea despărțirii, au, în același timp, nădejdea învierii.

După slujba Prohodirii, cortegiul funerar a înconjurat Catedrala episcopală din Huși, pe care Preasfințitul Ioachim a restaurat-o și înfrumusețat-o. În tot acest timp s-au intonat cântări specifice, iar clopotele și toaca au fost bătute până când cortegiul a ajuns la poarta Catedralei. De aici, sicriul cu trupul în care a sălășluit timp de 82 de ani sufletul blândului Episcop de la Huși a fost dus la Biserica „Sfântul Nicolae” din Bacău, credincioșii venind în număr mare pentru a-și lua rămas bun de la cel care, între anii 1972 și 1978, a fost parohul acestei biserici, în perioada în care era preot de mir.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente