Episcopia Sălajului a primit moaște ale Sfântului Andrei Șaguna

Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a oferit delegației Episcopiei Sălajului, condusă de Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu, fragmente din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei, după cum informează „Ziarul Lumina”. Darurile de mare preț au fost oferite marți seară, la Reședința mitropolitană din Sibiu. Pe lângă moaștele oferite delegației, IPS Mitropolit Laurențiu i-a înmânat PS Episcop Petroniu gramata mitropolitană, care confirmă darul făcut și autenticitatea moaștelor. Ultimele cărți apărute la Editura ‘Andreiana’ a Arhiepiscopiei Sibiului au întregit darul pe care Mitropolitul Ardealului l-a făcut delegației din Sălaj. Alături de IPS Mitropolit Laurențiu, la primirea delegației și înmânarea darului s-a aflat și Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

Dacă eparhiile sufragane Mitropoliei Ardealului au primit fragmente din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna în Duminica Ortodoxiei din acest an, când tot Sinodul mitropolitan a liturghisit la Sibiu, Episcopia Sălajului este prima eparhie transilvană din afara Mitropoliei Ardealului care primește moaște ale marelui mitropolit.

Unitate deplină

Moaștele dăruite la Sibiu au fost așezate într-o raclă care va ajunge la Catedrala episcopală ‘Învierea Domnului’ din Zalău. În viitor, bisericile și mănăstirile din Episcopia Sălajului care vor fi închinate Sfântului Ierarh Andrei Șaguna vor primi fragmente din aceste moaște.

‘Încă de la canonizarea marelui mitropolit, am promis că vom oferi fragmente din moaștele sale tuturor ierarhilor din Transilvania și Banat, aria unde a activat sfântul ierarh, păstorind sufletele tuturor românilor de aici. Am emis acum și actul ce dovedește autenticitatea moaștelor, pentru că circulă multe relicve fără astfel de acte. Darul pe care l-am oferit Episcopiei Sălajului este cel mai firesc semn al unității depline în slujirea lui Hristos și dovada vie a comuniunii dintre eparhiile din Transilvania’, ne-a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

În viitorul apropiat vor primi moaște ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna atât Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, cât și Episcopia Maramureșului și Sătmarului, ambele sufragane Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului. Astfel, toate catedralele din eparhiile transilvane și din Banat vor avea racle cu moaștele Sfântului Andrei Șaguna, iar multe dintre bisericile în construcție îl vor avea pe marele mitropolit ca ocrotitor.

Comentarii Facebook


Știri recente