Episcopia Romanului a sărbătorit ieri 600 de ani de atestare documentară

Lângă Catedrala episcopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, pe o scenă special amenajată, un sobor de 12 ierarhi, alături de zeci de preoți din toată eparhia, dar și din Arhiepiscopia Iașilor, a săvârșit ieri, 12 octombrie a.c., Liturghia arhierească solemnă care încununează amplele manifestări cultural-religioase care au loc în această perioadă la Roman, cu prilejul împlinirii a 600 de ani de la atestarea documentară. La final, s-au oferit diplome de onoare și medalii comemorative. „Acești 600 de ani reprezintă, în istoria Episcopiei Romanului, cât de mult și cât de adânc a fost Hristos prezent aici”, după cum a spus Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Mii de credincioși din toată Episcopia Romanului și nu numai au participat ieri la Sfânta Liturghie solemnă oficiată pe o scenă special amenajată lângă Catedrala episcopală din Roman de 12 ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii noastre. Sfânta Liturghie s-a desfășurat sub protia Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a slujit alături de: Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei; Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Adrian, Arhiepiscop emerit al românilor ortodocși din Europa Occidentală și Meridională; Preasfințitul Calinic, Episcopul Argeșului și Muscelului; Preasfințitul Timotei, Episcopul Aradului, Ienopolei și Hălmagiului; Preasfințitul Damaschin, Episcopul Sloboziei și Călărașilor; Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei; Preasfințitul Macarie, Episcopul românilor din Europa de Nord; Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului; Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, și Preasfințitul Corneliu Bârlădeanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Hușilor.

În cadrul Sfintei Liturghii, s-au citit rugăciuni speciale de mulțumire către Dumnezeu și s-a făcut pomenirea ctitorilor Catedralei episcopale din Roman, dar și a ierarhilor care au păstorit Episcopia Romanului de-a lungul veacurilor.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan a ținut un cuvânt de învățătură prin care a explicat semnificațiile duhovnicești ale evangheliei zilei, după care a evidențiat însemnătatea a șase secole de unicitate și continuitate în Episcopia Romanului. „Uitându-mă acum la dumneavostră, văd în realitate istoria celor 600 de ani ai Episcopiei Romanului, istorie care a găsit aici pământ bun, istorie îndelungată, bogată în evenimente, din veacul XIII-XIV – când în această perioadă, în această regiune se luptau creștinii ortodocși pentru apărarea dreptei credințe – și până astăzi, când încercăm noi, arhiereii, preoții și dumneavoastră să facem față ispitelor care definesc acest veac”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, enumerând apoi pe marii arhierei care s-au remarcat în mod deosebit în șirul celor 75 de episcopi care s-au perindat pe scaunul vlădicesc de la Roman, până în zilele noastre „în timpul lui Eftimie cel bun și Ioachim cel harnic care încearcă să sape adânc în pământul Romanului, să planteze sămânța lui Dumnezeu, să găsească apă bună, adică sămânța lui Dumnezeu, din care dumneavoastră să vă adăpați sufletul însetat de lumină, dreptate și adevăr. Într-o asemenea zi, ne întrebăm care este sensul și esența celor 600 de ani. Acești 600 de ani reprezintă în istoria Episcopiei Romanului cât de mult și cât de adânc a fost Hristos prezent aici. Se prezintă astăzi 600 de ani de viață și mărturisire în Episcopia Romanului, ca o prescură frumoasă, ca un sfânt potir plin de viață”, a mai spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan.

A urmat mesajul transmis de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, prin intermediul Înaltpreasfințitului Mitropolit Irineu, prin care Părintele Patriarh a sintetizat întreaga istorie a acestei eparhii, evidențiind figurile luminoase ale episcopilor care s-au remarcat la Roman, dintre care patru canonizați de Biserica noastră, numind această episcopie „timp de șase secole, vatră de lumină, cetate misionară, arcadă peste timp, punte între tradiție și actualitate”. De asemenea, Preafericirea Sa a subliniat faptul că Episcopia Romanului reușește să fie azi o eparhie dinamică și misionară, prin dăruirea jertfelnică a episcopilor ei, dar și a clerului, monahilor și credincioșilor ei harnici și darnici.

În continuare, primarul municipiului Roman, Laurențiu Dan Leoreanu, a transmis mesajul președintelui Traian Băsescu prin care, Excelența sa a apreciat manifestările organizate, pentru a marca „istoria unui spațiu definit prin tradiție și creativitate culturală”, precum și însemnătatea acestui mare eveniment din viața Episcopiei Romanului și a întregii Biserici Ortodoxe Române. „Cunoscută pentru ctitoriile sale și pentru cărturarii săi, pentru lăcașurile de cult a căror prezență arhitecturală atestă contribuția țării noastre la valorile patrimoniului european, Eparhia Romanului este astăzi o dovadă a continuității vieții spirituale”, a transmis președintele Băsescu.

Și premierul Călin Popescu-Tăriceanu a salutat, prin intermediul consilierului său personal, Adrian Lemeni, aniversarea celor 600 de ani de atestare documentară a Episcopiei Romanului, subliniind faptul că orașul Roman s-a afirmat de-a lungul timpului din punct de vedere economic, religios și politic, iar prin păstorirea celor peste 70 de episcopi s-a păstrat unicitatea Episcopiei Romanului prin așezarea unui scaun episcopal în acest oraș.

La final, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a citit hrisovul care arată pe larg viața pastoral-misionară și canonică a Episcopiei Romanului în cei 600 de ani. „Atotputernicul Dumnezeu ne-a ales pe noi ierarhii, clericii și credincioșii acestei eparhii să sărbătorim importantul eveniment care nu este doar al nostru, ci al întregii Biserici Ortodoxe Române, pentru că viața pastoral-misionară a episcopiei a fost permanent încadrată în sânul evlaviosului nostru popor. De aceea, v-am făcut poftire tuturor să purcedeți în cetatea voievodului Roman I Mușat la aleasă prăznuire, unde să ne unim în cuget și în simțire cu toți cei care au făurit istoria acestor plaiuri binecuvântate de Dumnezeu”.

În semn de recunoștință, atât din partea Preasfinției Sale, cât și a Preasfințitului Episcop Eftimie al Romanului, Preasfințitul Arhiereu Ioachim a oferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, președintelui, premierului și tuturor ierarhilor și invitaților prezenți la marea sărbătoare de la Roman diploma și medalia de aur comemorativă și metopa cu cele mai importante ctitorii din eparhie.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 238/ 13 octombrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente