Episcopia Râmnicului a fost ridicată astăzi la rangul de Arhiepiscopie, iar Preasfințitul Părinte Gherasim a primit titlul de arhiepiscop.
Hotărârea a fost luată în cadrul sedinței Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din zilele de 18 și 19 iunie 2009.
Radio TRINITAS informează ca manifestările religioase prilejuite cu ocazia ridicării Episcopiei Râmnicului la rangul de Arhiepiscopie au început prin slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel înconjurat de un sobor de 19 ierarhi, membrii ai Sfâtului Sinod. În cadrul slujbei a avut loc hirotonia întru arhiereu a Părintelui Arhimandrit Emilian Nica, Episcop-Vicar al Eparhiei. Preasfinția Sa va purta titulatura de Lovișteanul. În predica din cadrul Sfintei Liturghii Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanț misiunii arhieresti din Biserică: „Arhiereul are o legătură directă cu Hristos pe care Îl reprezintă, de aceea există această precizare în timpul hirotoniei unei persoane care devine arhiereu pe capul său se pune Sfânta Evanghelie deschisă. Însemnele hirotoniei le-ați văzut, mai întâi se oferă sacosul, care este o haină distinctă de felonul preotului, care simbolizează pe Hristos Arhiereul și care face legătura între preînchipuirea lui Hristos din Vechiul Testament, prin Arhiereul Legii vechi și Hristos Arhiereul cel Veșnic, care trimite în lume arhierei, așa cum i-a trimis pe apostoli, ca să Îl reprezinte și să săvârșească prin harul Lui, cu mâinile lor, lucrarea sfințitoare din Biserică. Arhiereul singur poate săvârși toate Sfintele Taine, inclusiv hirotonia diaconilor, preoților, dar când săvârșește hirotonia unui arhiereu trebuie să aibă alături înca doi arhierei. Este înfricoșătoare răspunderea, este mare demnitatea, dar este îmbucurătoare lucrarea sfântă pe care Dumnezeu prin slujitorii sfințiți chemați să aducă poporul la măntuire, în Împărăția Cerurilor, iar Biserica este locul de pregătire, arvuna Împărăția Cerurilor, anticamera, laboratorul duhovnicesc al învierii noastre.”
Ridicarea Episcopiei Râmnicului la rangul de Arhiepiscopie a avut loc la finalul Sfintei Liturghii la care au participat mii de credincioși, Preasfinitul Lucian, Episcopul Caransebeșului a dat citire Tomosului patriarhal: „Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin hotărârea nr. 3621 din 19 iunie 2009 a aprobat Ridicarea Episcopiei Râmnicului la rangul de Arhiepiscopie și înscrierea acesteia în Statutul pentru Organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române cu titulatura Arhiepiscopia Râmnicului. În temeiul prevederilor canonului 12 al Sinodului IV Ecumenic și al art. 6. alin. 2 din Statutul pentru Organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, potrivit cărora, titulatura mitropoliților, arhiepiscopilor și episcopilor este aceeași cu a eparhiei pe care o păstoresc, Sfântul Sinod, prin aceeași hotărâre, a aprobat conferirea rangului de arhiepiscop Preasfințitului Părinte Gherasim, care va purta titulatura Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului”.
După citirea Tomosului patriarhal, Preafericitul Părinte Daniel a oferit daruri Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului și Preasfintitului Episcop-Vicar Emilian Lovișteanul: „Pentru că aveți atâta evlavie față de Sf. Calinic de la Cernica, ne-am gândit să vă oferim o icoană cu Sfântul, în dreptul engolpionului, care nu este pictat, ci lucrat în aur, aveți aici ca dar din partea Sfintei Patriarhii o părticică din moaștele Sf. Calinic de la Cernica, moaște care se află acum în biserica zidită de el, și anume biserica Sf. Gheorghe de la Cernica. Rugăm pe Sf. Calinic de la Cernica să vă dăruiască sănătate, ajutor mult și să vă întărească.”
Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim a adresat un cuvânt de mulțumire Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pentru ca a venit să recunoască vrednicia Eparhiei Râmnicului: „Emoțiile vin din faptul că, Preafericirea Voastră, știam că veniți dar nu într-o vizită obișnuită, una dintre acelea în care veneați cu daruri deosebite, alese, știam Preafericirea Voastră, că veniți să aduceți cinstire marilor ierarhi care au condus aici.”
La finalul manifestărilor Preasfintitul Emilian Lovișteanul Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului a mulțumit lui Dumnezeu șî celor trei prin care a primit darul arhieriei: „În aceste momente sfinte din viața mea, aduc în primul rând mulțumire lui Dumnezeu pentru darul vieții și harul arhieriei, pe care l-am primit astăzi prin punerea mâinilor și prin rugăciunile citite și săvârșite de către Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de către Înalt preasfințitul Părinte Irineu și Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim și de ceilalti ierarhi ai Sf. Sinod aflați de față. Vă mulțumesc Preafericirea Voastră pentru pilda, dragostea și povățuirea pe care mi-ați arătat-o de când m-ați chemat la Mănăstirea Neamț la Centrul Eparhial din Iași unde în preajma Preafericirii Voastre am învățat ce însemnă a fi ierarh în toată frumusețea, complexitatea și greutatea acestei înlate slujiri.”
În present, teritoriul canonic al Arhiepicopiei Râmnicului se întinde peste județul Vâlcea. În cadrul eparhiei se găsesc 324 de parohii, cu 375 de preoți, iar in cele 15 mănăstiri și 19 schituri se nevoiesc 182 de monahi și 307 monahii.