Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a fost recunoscută oficial de Statul Italian

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a fost recunoscută oficial de Statul Italian. Anunțul a fost făcut, astăzi, 15 septembrie 2011 de Președintele italian, Giorgio Napolitano, în cadrul unei conferințe de presă susținută, împreună cu omologul său român, Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni.

Președintele italian a declarat că „noi suntem foarte de mulțumiți de faptul că prezența comunității române în Italia se consolidează în ciuda oricăror alte tentații xenofobe, se consolidează evident cu respectarea legilor țării noastre și suntem convinși că sunt importante tradițiile care le aduc cu ei din țara lor, inclusiv tradițiile religioase și sunt încântat pentru faptul că foarte recent am putut să semnez un act de recunoaștere al Bisericii Ortodoxe Române în Italia”.

Eparhia Bisericii Ortodoxe Române din Peninsulă a primit recunoașterea juridică oficială ca și cult, pe 12 septembrie, prin decret prezidențial.

Evenimentul s-a produs la capătul unui proces administrativ complex care s-a întins de-a lungul mai multor ani, după cum a declarat pentru Radio TRINITAS, Preasfințitul Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei: „S-au adunat datele de la toate parohiile, tot ce privește viața parohială, activitatea pastorală, activitatea socială, numărul credincioșilor. Toată această documentație împreună cu documentația de la Centrul Eparhial care privea administrația Centrului s-au depus în anul 2009 în octombrie la Direcția din Ministerul de Interne care se ocupă de cultele necatolice. Această Direcție a început o investigație extinsă la toate parohiile. În vara acestui an această documentație s-a depus la Consiliul de Stat, Legislativul Italiei. Odată cu aprobarea Consiliului de Stat acest proces de recunoaștere s-a încheiat urmând să fie ratificat de Ministrul de Interne, ceea ce s-a întâmplat în data de 7 septembrie și în data de 8 septembrie a intrat în ședința extraordinară a Consiliului de Miniștri și a fost, de asemenea, semnat de Primul Ministru”.

Recunoașterea Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei reprezintă încununarea eforturilor și sacrificiilor celor care au pus bazele primelor comunități ortodoxe românești în Italia. Lor li se adaugă toți cei care au continuat și au dezvoltat această lucrare, preoți și mireni, până la stadiul la care ea se află în prezent, a mai spus Episcopul Român al Italiei: „Această recunoaștere în primul rând înseamnă recunoașterea unei comunități de peste 1 milion de ortodocși români pe pământul Italiei și recunoașterea ostenelii preoților care slujesc în aceste parohii. De asemenea, recunoașterea Episcopiei noastre înseamnă și recunoașterea faptului că comunitatea ortodoxă română a fost una care s-a integrat în realitatea italiană și i se recunosc și meritele atât pe plan pastoral social, dar și cultural”.

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei numără în prezent 157 de parohii.

Comentarii Facebook


Știri recente