Episcopia Dunarii de Jos: programe cu caracter social derulate cu finantare europeana

Episcopia Dunarii de Jos desfasoara la aceasta ora mai multe programe cu caracter social, indreptate catre persoane defavorizate din diferite medii si categorii sociale. Cateva dintre aceste proiecte s-au bucurat de sprijinul Uniunii Europene, prin acordarea de importante sprijine financiare.

I. Centrul de asistenta medicala ‘Sfintii Doctori fara de arginti Cozma si Damian’.

Centrul a fost initiat si realizat pe baza programului RICOP RO 9904. 02.05.007, finantat cu suma de 88.732 euro. Scopul declarat al acestui proiect este acordare de asistenta medicala gratuita persoanelor aflate in situatii de risc social.

Plasat in cladirea Asociatiei Filantropice Crestin-Ortodoxe ‘Sf.Vasile cel Mare’ din Galati, centrul este alcatuit dintr-un cabinet de medicina generala doatat cu electrocardiograf si un foarte modern ecograf, laborator de analize de sange dotat cu analizator de biochimie si analizator de hematologie, (aparate care permit analize medicale foarte complexe ), cabinet stomatologic dotat cu unit dentar de exceptie SAM si autoclav. De asemenea, centrul medical este beneficiarul unor accesorii de birotica si tehnica de calcul performante.

Asistenta medicala este acordata persoanelor cu nevoi speciale, in urma trimiterii lor din partea preotilor parohi prin comitetele filantropice, pe baza anchetelor sociale efectuate de catre asistentii sociali din cadrul birourilor de specialitate de la protopopiate si primarii, precum si a altor persoane care fac dovada ca nu au posibilitatea legala si materiala.

Incepand cu luna februarie anul curent Centrul de asistenta sociala ‘ ‘Sfintii Doctori fara de arginti Cozma si Damian’ functioneaza cu un personal alcatuit din trei medici si anume medic primar laborator, medic explorari functionale, medic stomatolog si doi asistenti medicali.

Numarul pacientilor care au beneficiat de serviciile gratuite ale centrului se ridica in prezent la 40 de persoane.

II. Ateliere manastiresti de arta traditionala. Proiectul PHARE RO. 0007.02.01.01.0088, intitulat ‘ Traditie si Reintregire sociala’ a avut ca obiectiv amenajarea si dotarea corespunzatoare a unor ateliere de croitorie si broderie cu specific popular in cadrul manastirilor Adam si Cudalbi din judetul Galati. Proiectul s-a derulat in perioada 1 februarie -31 octombrie 2003 si a permis instruirea in domeniul broderiei si tesatoriei traditionale, cu sprijinul specialistilor Centrului Cultural ‘Dunarea de Jos ‘-Galati, a persoanelor defavorizate din regiune, in numar de 103, fara nici o calificare sau loc de munca. Prin organizarea cursurilor respective proiectul si-a propus sa ofere o sansa celor lipsiti de posibilitati pentru obtinerea unei diplome de calificare care sa le permita angajarea.

Valoarea totala a proiectului a fost de 29.507 euro, din care 17.572 euro finantare externa si 11.935 euro contributie proprie.

In viitor se intentioneaza continuarea cursurilor de scolarizare si extindere a atelierelor prin atragerea de noi finantari.

III. Cursuri de calificare si reconversie profesionala :

Proiectul ‘Luceafarul Social’, desfasurat la sediul Protoieriei Galati a avut ca obiectiv reconversia profesionala a unui numar de 80 de persoane cu risc social si formarae acestora ca lucratori sociali.

Pentru a-si atinge scopul proiectul a beneficiat de un buget de 22.787 euro, obtinut ca urmare a unei finantari europene, in baza proiectului RICOP RO 9904.2.03.024.

Cursantii, viitorii lucratori sociali, si-au insusit notiuni din domenii ca asistenta sociala, metode de cautare a unui loc de munca, legislatia muncii, instruire antreprenoriala, psiho-sociologie si, nu in cele din urma , educatie religioasa.

O parte din beneficiarii proiectului au fost deja angajati in 2004 datorita specializarilor obtinute.

Biroul de presa

al

Episcopiei

Dunarii de Jos- Galati

Comentarii Facebook


Știri recente