Episcopia Devei și Hunedoarei în sărbătoare

Preasfințitul Gurie a împlinit ieri, 29 noiembrie, un an de când a fost instalat ca primul episcop al nou-înființatei Episcopii a Devei și Hunedoarei, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

După un an de activitate a Centrului Eparhial, atent îndrumat de Preasfințitul Gurie, viața bisericească din cuprinsul episcopiei hunedorene a înregistrat o evoluție remarcabilă. Timp de un an, Preasfințitul Gurie a efectuat câte două sau trei vizite pastorale în parohii în fiecare săptămână, a primit zilnic în audiență preoți și credincioși, a slujit Sfânta Liturghie în fiecare zi de joi în Catedrala episcopală, iar sâmbăta, duminica și în sărbători s-a aflat în mijlocul credincioșilor din parohii din Deva sau din Hunedoara. Cu aceste ocazii, au fost târnosite 18 biserici. De asemenea, au fost binecuvântate lucrările efectuate la 11 biserici și case parohiale. Preoților slujitori de la aceste parohii li s-au acordat distincții și gramate. Preasfinția Sa a săvârșit în primul an de păstorire nu mai puțin de 21 hirotonii de preoți și diaconi.

Lucrări de amenajare a noului centru administrativ

Cu binecuvântarea PS Gurie, în cadrul eparhiei funcționează două asociații: Fundația ‘Cuvântul care zidește’ și Asociația Filantropia Ortodoxă Deva, precum și trei magazine de cărți bisericești (două în Deva și unul în Petroșani). Au fost efectuate lucrări de amenajare la Centrul administrativ eparhial. Astfel, prin bunăvoința Parohiei ‘Sfântul Nicolae’ din Deva a fost donată episcopiei o clădire a parohiei pentru organizarea provizorie a Centrului administrativ eparhial, unde au fost amenajate birouri și o sală de ședințe, iar momentan se află în derulare lucrări de reabilitare termică. În ceea ce privește noul centru administrativ, a fost achiziționată o clădire ce urmează a fi amenajată corespunzător, iar în prezent se află în derulare lucrări de subzidire și consolidare.

Prin bunăvoința părintelui paroh și a Consiliului parohial din localitatea Șoimuș a fost donat Episcopiei Devei și Hunedoarei un teren în această localitate, în vederea înființării unei fabrici de lumânări. Momentan, sunt în derulare lucrări de construcție a halei în care vor fi amplasate utilajele necesare producerii lumânărilor de cult. Tot în primul an de păstorire a Preasfințitului Gurie a fost creată o rețea de distribuție de cărți, obiecte bisericești și lumânări și au fost deschise trei magazine de cărți și obiecte bisericești: Real, Renașterea – în Deva și Lumina – în Petroșani.

O înflorire a activității social-filantropice

Din luna ianuarie a anului curent au fost inițiate o serie de colecte în alimente, bunuri igienico-sanitare și haine în parohii din Deva, Hunedoara, Simeria și Hațeg, iar ulterior au fost extinse în toată eparhia, ele desfășurându-se cu regularitate din două în două luni, sub atenta îndrumare a părinților protopopi, ajutați fiind de preoții desemnați spre această slujire de Sectorul Social-filantropic și misionar al episcopiei. Bunurile au fost împărțite credincioșilor cu o situație materială precară. De asemenea, a fost pus un accent deosebit pe susținerea unor parohii din Valea Jiului prin suplimentarea de ajutoare provenite din protopopiatele Deva și Brad, precum și de la sponsori, care au asigurat și transportul acestora în Valea Jiului.

O grijă deosebită a fost acordată unor grupuri de persoane defavorizate – șomeri, vârstnici și mai ales copii -, în sprijinul acestora organizându-se acțiuni de colectare de fonduri și alimente în școli și licee, în special din Deva, unde prin eforturile conjugate ale profesorilor de religie și ale conducerii acestor unități de învățământ au fost susținuți financiar 30 de elevi.

Episcopia a fost prezentă cu ajutoare și în instituții de asistență socială patronate de Direcția Județeană de Asistență Socială, între acestea Păclișa, Brănișca și Hunedoara, eforturilor Sectorului social-filantropic adăugându-li-se și cele ale parohiilor din cuprinsul eparhiei care au acționat în mod particular, dovedind prin aceasta, încă o dată, grija deosebită pe care o poartă preoții și credincioșii acestor parohii față de cei în suferință.

În a doua parte a anului curent și, mai ales, după elaborarea ‘Planului pastoral în perioadă de criză’, sub atenta îndrumare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, eforturile în sfera activității social-filantropice au fost intensificate, fiind cooptate în susținerea colectei și parohiile de gradul II și III din mediul rural. Din luna septembrie au început demersurile pentru acordarea unei mese pentru 71 de copii din Deva, Orăștie, Brad, Hațeg și Petroșani, în viitor intenționându-se extinderea acestui proiect numit ‘Masa Bucuriei’ și în alte localități din eparhie. Suportul financiar pentru această acțiune este asigurat prin grija părinților protopopi și a preoților din localitățile respective, iar la Deva, unde la cantina Liceului Teoretic Traian iau masa 21 de copii, cheltuielile sunt suportate de Episcopia Devei, din sumele colectate prin deflectarea spre aceasta a cotei de 2% din impozit a celor care au binevoit să vină în sprijinul nostru.

Prin grija Preasfințitului Gurie au fost obținute de la Primăria Deva, prin contract de comodat, două spații, care vor fi amenajate ca și complexuri de asistență specializată, Sectorul de Asistență Socială al Episcopiei fiind acreditat și pentru servicii de asistență la domiciliu și consiliere psihologică. De asemenea, Episcopia Devei și Hunedoarei în parteneriat cu Asociația ‘Filantropia Ortodoxă’ Deva și primăriile comunelor Vețel și Băița vor amenaja, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri PHARE, o tabără de vară pentru copiii defavorizați.

Comentarii Facebook


Știri recente