Eparhiotul Râmnicului împlinește astăzi 95 de ani

Preasfințitul Gherasim, Episcopul Râmnicului, împlinește astăzi 95 de ani și va fi ridicat la rangul de Arhiepiscop odată cu ridicarea Episcopiei Râmnicului la rang de Ahiepiscopie. Acest act va avea loc la sfârșitul Sfintei Liturghii, care se oficiază astăzi în Catedrala Episcopală din Râmnic, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alaturi de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

Preasfinția Sa Gherasim Cristea, s-a născut la data de 14 noiembrie 1914, în localitatea Muntenii Buzăului, județul Ialomița, din părinții Dumitru și Maria Cristea, ca al doilea copil și a primit la botez numele Gheorghe.

Înzestrat pentru viața monahală, în primăvara anului 1934, bătea la poarta Sfintei Mânăstiri Cernica, din județul Ilfov pentru a fi primit între ostenitorii păstrători ai rânduielilor Sfântului Calinic. A fost primit ca frate de mânăstire și în același an s-a înscris la Seminarul Monahal de aici. După trei ani a fost tuns în monahism, iar în 1940 a fost hirotonit ierodiacon, iar mai apoi preot.

După desființarea Seminarului Monahal, a trecut la Seminarul „Nifon Mitropolitul” din București, pe care l-a absolvit în anul 1942.

În anul 1948 a obținut diploma de licențiat în Teologie la Facultatea din București cu media 9,50.

Între anii 1943-1952 a slujit ca preot la Mânăstirea Antim din București și remarcându-se prin deosebite strădanii a fost distins cu rangul de Protosinghel. În toamna anului 1952, la 1 octombrie, a fost numit stareț al Mânăstirii Căldărușani, județul Ilfov, vestita ctitorie a lui Matei Vodă Basarab. Aici, vreme de aproape două decenii, a desfășurat o bogată activitate pe multiple planuri, la loc de cinste situându-se restaurarea Sfintei Mânăstiri și a dependințelor acesteia, ce au fost distruse de incendiul din anul 1946, precum și înființarea unui muzeu mânăstiresc.

După 36 de ani de viață monahală, vrednicul de pomenire, Episcopul Chesarie l-a cerut Sfântului Sinod ca Arhiereu Vicar, la Eparhia Dunării de Jos, cu titulatura de Constănțeanul. Aici a slujit timp de patru ani, impulsionând munca cultural-misionară și gospodărească la parohiile din Episcopie, iar la Centrul Eparhial a depus eforturi pentru ridicarea noilor cancelarii ale personalului administrativ-bisericesc de la Galați.

Se cuvine menționat faptul că, în anul 1971 cu prilejul descoperirii la Niculițel, județul Tulcea, a unei bazilici cu criptă în care erau șase martiri, a avut curajul de a-i prelua în taină și a le așeza sfintele moaște la Mânăstirea Cocoș, salvându-le de teroarea ateistă.

În toamna anului 1975, la 16 octombrie, la cererea Preasfințitului Episcop Iosif Gafton al Râmnicului și Argeșului, în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost ales ca Arhiereu-Vicar al Episcopiei Râmnicului și Argeșului, cu titulatura de Piteșteanul.

Timp de aproape un deceniu a slujit, cu frică de Dumnezeu și dragoste de patrie și neam, toate arhiereștile îndatoriri încredințate de Episcopul Iosif și Sfântul Sinod.

În ziua de 30 septembrie 1984, prin votul Colegiului Electoral al Bisericii Ortodoxe Române, a fost ales Episcop titular al Eparhiei Râmnicului și Argeșului, fiind înscăunat în vestitul jilț arhieresc râmnicean de către Înaltpreasfinția Sa Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei, la data de 2 decembrie 1984.

sursa biografiei www.episcopia-ramnicului.ro

Comentarii Facebook


Știri recente