Eparhia Sălajului la ceas aniversar

La catedrala episcopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Zalău a avut loc Joi, 18 octombrie 2012, începând cu orele 11.00, conferința pastoral misionară de toamnă a preoților din Episcopia Sălajului. Cu această ocazie, în prezența Înaltpreasfințitului Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a Înaltpreasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a Preasfințitului Părinte Petroniu, Ppiscopul Sălajului și a Preasfințitului Iustin, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului, a fost aniversată împlinirea a 5 ani de la înființarea Episcopiei Sălajului.

La data de 18 octombrie 2007, Adunarea Eparhială a Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului, întrunită în ședință extraordinară sub președenția, vrednicului de momenire, Înaltpreasfințitul Bartolomeu, la acea vreme mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, a hotărât cu unanimitate de voturi înființarea Episcopiei Sălajului.

În 22 octombrie 2007 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a votat, tot în unanimitate, înființarea Episcopiei Sălajului.

În 19 decembrie 2007 au fost aleși cei 30 de membri clerici și mireni ai Adunării Eparhiale ai Episcopiei Sălajului, iar în 10 ianuarie 2008, în biserica „Sfânta Treime” din Zalău, a fost constituită în mod oficial Adunarea Eparhială.

În 12 februarie 2008 s-au desfășurat la sediul Mitropoliei din Cluj Napoca lucrările Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului și a avut loc consultarea acestuia cu membrii Adunării Eparhiale a Episcopiei Sălajului, fiind propuși doi candidați pentru alegerea de episcop al Sălajului, în persoana Preasfințitului Părinte Irineu Bistrițeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și a Preasfințitului Părinte Petroniu Sălăjanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Oradiei.

În 5 martie 2008, la Palatul Patriarhiei din București, a avut loc alegerea de episcop al Sălajului de către membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în urma căreia Preasfințitul Părinte Petroniu a devenit cel dintâi episcop al Sălajului.

Ceremonia întronizării Preasfințitului Părinte Petroniu ca episcop al Sălajului a fost oficiată în ziua de 13 aprilie 2008, în catedrala din Zalău, de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Bartolomeu, într-un sobor de 17 ierarhi, în prezența unui mare număr de preoți, a autorităților centrale, județene și locale, de față fiind numeroși credincioși.

În acest cadru festiv a fost acordată distincția „Crucea Sălajană” PC Pr. Cornel Avramescu din Anaheim, California, domnului Hermann Schoenauer, rectorul fundației filantropice „Diakonia” din Neuendettelsau, Germania și domnului Valentin Vălcăuan. De asemenea, pentru activitatea catehetică desfășurată de PC pr. Claudiu Popiț i-a fost acordată diploma „Sf. Chiril al Ierusalimului”, potrivit episcopiasalajului.ro.

În cuvântul rostit cu această ocazie Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului a mulțumit membrilor Permanenței Consiliului Eparhial, protopopilor, preoților, viețuitorilor mănăstirilor și schiturilor, angajaților neclericali ai parohiilor și tuturor credincioșilor care s-au implicat în activitățile care au asigurat bunul mers al vieții Eparhiei în general și în ridicarea sediului centrului eparhial.

În acest context, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului a arătat faptul că activitatea desfășurată în Episcopia Sălajului continuă activitatea începută de marele ierarh Andrei Șaguna. Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a subliniat faptul că ce s-a făcut în acești cinci ani de la înființarea Episcopiei s-a făcut pentru folosul duhovnicesc al credincioșilor de pe aceste meleaguri.

La finalul lucrărilor conferinței preoțești solemne a avut loc slujba de binecuvântare și inaugurarea parțială a sediului Episcopiei Sălajului.

Comentarii Facebook


Știri recente