Eparhia Ortodoxă Română din Italia militează pentru menținerea crucifixurilor în școlile publice din Italia

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei sprijină reacțiile Statului și cetățenilor italieni în favoarea menținerii crucifixurilor în școlile publice. Episcopia menționează, într-un comunicat, că prin această atitudine se alătură, împreună cu Patriarhia Română, tuturor acelor demersuri care amintesc faptul că prezența în spațiul public a unor simboluri fondatoare pentru civilizația europeană – precum crucea – este utilă și necesară, informează Radio TRINITAS.

Episcopia Ortodoxă Romană a Italiei a luat cu îngrijorare notă de sentința CEDO prin care se solicită eliminarea crucifixului din sălile de clasă ale școlilor publice italiene, se arată în comunicatul publicat, recent, pe site-ul eparhiei. Familiarizarea cu aceste simboluri și cunoașterea sensului lor de către elevi fac parte, din nivelul de baza al educației, fără de care deprinderea valorilor civice elementare nu ar fi posibilă, se mai arată în comunicat. În numele celor peste 100.000 de elevi ortodocși români care învață în școlile italiene și a sutelor de mii de credincioși care frecventează cele 116 parohii si 5 mănăstiri, Episcopia Ortodoxă Romană a Italiei își declară susținerea pentru toate demersurile autorităților civile și religioase destinate să mențină simbolurile creștine in școlile publice italiene. În acest sens, este amintit că Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a demarat doua proiecte pastorale, unul dedicat celor mai tineri membri ai comunității noastre si celălalt tuturor credincioșilor. Primul proiect are ca scop transmiterea valorilor creștinești încă de la naștere, prin binecuvântarea si sfințirea unei cruciulițe pe care cel nou botezat o va primi (in tradiția populară ea mai este numită și Crucea Botezului). Cel de-al doilea proiect este dedicat tuturor creștinilor si are ca scop înlocuirea altor simboluri necreștine sau creștine dar denaturate, cu adevărate simboluri creștine, iar crucea este primul simbol care nu trebuie uitat sau denigrat. Acest proiect a început deja in 30 de parohii și va continua și în celelalte parohii, mai precizează sursa citată.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat, pe 3 noiembrie anul trecut, Italia pentru prezența crucifixului în sălile de clasă. Potrivit AFP, instanța a considerat această prezență contrară drepturilor părinților de a-și educa proprii copii precum și dreptului copilului la libertatea religiei. Verdictul a produs furie în rândul italienilor, care, în majoritate consideră că Bruxelles – ul „se amestecă” în treburile interne. Ministrul de externe italian, Franco Frattini a spus, atunci, că hotărârea curții este o „lovitură mortală pentru o Europă a valorilor și drepturilor” în timp ce Vaticanul a primit vestea cu „șoc și tristețe” si a calificat drept „nedreaptă și mioapă” excluderea unui simbol al carității din educație.

Comentarii Facebook


Știri recente