Enoriașii de la Parohia Izvorul Tămăduirii CUG – Protopopiatul Iași 2, în pelerinaj la Constantinopol

Parohia ‘Izvorul Tămăduirii’ CUG din Protopopiatul Iași 2 va organiza, în perioada 2-7 septembrie 2012, un pelerinaj la Constantinopol.

‘Hramul parohiei noastre este Izvorul Tămăduirii, în cinstea Maicii Domnului, și dorința noastră de mai mulți ani era să ajungem la Biserica ‘Izvorul Tămăduirii’ din Constantinopol, unde s-a și petrecut minunea în timpului împăratului Leon. De aceea, ne-am pregătit și credem că am ajuns la o anumită stare duhovnicească încât să putem face un pelerinaj și la acel loc, în același timp vizitând și capitala Imperiului Bizantin, Sfânta Sofia și alte locuri deosebite legate de istoria creștinismului, inclusiv Patriarhia Ecumenică și închisoarea unde a stat și a fost martirizat Sfântul Constantin Brâncoveanu. Pentru că sunt și mulți tineri care vor să participe la acest pelerinaj, am ales această perioadă, înainte de începerea anului școlar’, a precizat preotul paroh Constantin Stoian.

Potrivit tradiției, înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului. În drumul său întâlnește un bătrân orb care îi cere apă și să-l conducă în cetate. După îndelungate căutări în urma cărora nu găsește nici un izvor, o aude pe Maica Domnului, spunându-i: ‘Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure și luând cu mâinile apă tulbure potolește setea orbului și apoi unge cu ea ochii lui cei întunecați’. Ascultând-o, Leon a găsit un izvor din care i-a dat orbului să bea, spălându-i și fața cu această apă, iar orbul a început să vadă. Actuala Biserică a Izvorului Tămăduirii din Constantinopol datează din secolul al XIX-lea, având și un paraclis din secolul V la subsol, unde există până astăzi izvorul cu apa tămăduitoare. (Știre preluată de Ziarul Lumina, Ediția de Moldova din saitul Parohiei ‘Izvorul Tămăduirii’ CUG – http://izvorultamaduirii.iasi.mmb.ro)

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…