Emisiunea filatelică Sfintele Paști 2011

Cu ocazia sărbătorii Învierii Domnului, S.C Romfilatelia S.A în colaborare cu Mitropolia Banatului au organizat emisiunea filatelică „Sfintele Paști 2011” ce prezintă un număr de produse filatelice cu temă pascală. Au fost tipărite produse filatelice, precum mape, albume, plicuri și timbre cu scopul de a evidenția importanța marelui praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

Albumul din acest an este realizat într-un tiraj de 750 exemplare și reproduce imaginile unui set tematic de exponate „Via Dolorosa”, aflate în Muzeul de Artă Religioasă veche, din incinta Catedralei Mitropolitane a Banatului. Acest muzeu adăpostește astăzi aproape 1000 de piese, icoane pe lemn, pe sticlă și pânză, obiecte de cult brodate, sculptate sau lucrate în metal și un important fond de carte veche religioasă. Toate provin din biserici bănățene și datează din secolele XIV, XVI, XVII și XIX. Documente de însemnătate istorică, ce exprimă nivelul cultural din Banat, evidențiind în același timp sensibilitatea pentru frumos a credincioșilor.

„Colaborarea deosebită dintre Eparhia noastră și Romfilatelia se datorează în mare parte dragostei și atașamentului față de Biserică și valorile ei , a doamnei Low Păuna, care a demarat mai multe acțiuni de promovare a patrimoniului cultural bănățean, cu instituțiile importante ale județului Timiș. Inițiativa s-a bucurat de fiecare dată de binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului și de atenția doamnei Cristina Popescu, președinte director general al S.C Romfilatelia S.A” a declarat părintele Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Această colaborare benefică între Biserică și Romfilatelia se reflectă în mai multe proiecte comune, precum ediția specială „In memoriam Părintelui Teoctist – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române 1986-2007”, realizată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de marcarea momentului aniversar „60 de ani de la Sfințirea Catedralei Mitropolitane din Timișoara, ctitoria M.S Regelui Mihai I al României din 6 iunie 2006″, de plicuri și timbre ce reprezintă imagini ale locașurilor de rugăciune bănățene, precum catedrala mitropolitană, biserica de lemn”Sfântul Gheorghe” a mănăstirii Cebza – 250 de ani de la zidire 1758-2008 ș.a prezentând cetățenilor europeni valorile cultural-religioase ale noastre ca neam, dar și pentru îmbogățirea patrimoniului filatelic românesc și spre bucuria pasionaților de filatelie.

Comentarii Facebook


Știri recente