Eminescu, omagiat de studenții sibieni

Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România, filiala Sibiu, și Grupul psaltic ‘Sfântul Andrei’ al Catedralei mitropolitane din oraș au organizat sâmbătă, 15 ianuarie, un program cultural-religios pentru a omagia personalitatea poetului Mihai Eminescu, de la a cărui naștere s-au împlinit 161 de ani, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Manifestările omagiale au avut și rolul de a marca Ziua Națională a Culturii și de a arăta că poetul care a trecut prin Sibiu a rămas viu în memoria ardelenilor. Programul a început în capela Facultății de Teologie ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu, instituție învecinată cu Muzeul de Icoane și Obiecte Bisericești și Casa memorială ‘Mihai Eminescu’.

Slujba de Parastas pentru poet a fost oficiată de părintele Cristian Dariciuc, coordonatorul Departamentului pentru Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului, iar membrii Grupului psaltic ‘Sfântul Andrei’, condus de masterandul Adrian Dobreanu, au dat răspunsurile la strană. După slujbă, părintele Dariciuc a adresat studenților prezenți un cuvânt prin care a surprins faptul că nimeni nu a fost trist în timpul parastasului și că o bucurie suprafirească i-a cuprins pe toți. ‘Nu am fost la un parastas, ci la o cununie’, a spus părintele Dariciuc.

A urmat cuvântul președintelui ASCOR Sibiu, Ciprian Onica, prin care a mulțumit studenților prezenți pentru că și-au făcut timp pentru Eminescu și au participat la aceste manifestări. ‘Este o zi specială, cu adevărat una de sărbătoare. Ziua poetului nostru național este ziua tuturor românilor pentru că Eminescu s-a identificat cu poporul român și l-a reprezentat și apărat prin opera sa. Ca studenți români și creștini, avem datoria morală de a-l omagia pe ‘omul deplin al culturii românești’ care, după cuvântul psalmistului David, ‘a înălțat fruntea’ acestui neam prin cultură. Eminescu este mirele neamului românesc, care mai întâi s-a nuntit cu neamul, pe care apoi l-a cununat cu veșnicia. Am venit în biserică și prin rugăciune am căutat să-l întâlnim pe poet, în veșnicia lui Dumnezeu. El este ‘Expresia integrală a neamului românesc’, după cum spunea N. Iorga, geniul său făcându-se ‘portavoce’ pentru specificul nostru național. S-a identificat cu poporul în mijlocul căruia s-a născut și a creat, a dat glas dorurilor, neliniștilor și năzuințelor noastre. A cântat vitejia românilor, biruințele lor, eroilor și sfinților noștri, ne-a apărat ‘sărăcia, nevoile și neamul’. Eminescu a trecut prin vreme, dar n-a fost sub vremi, care adesea s-au luptat să-l compromită’, a spus Ciprian Onica.

Flori și lumânări la bustul poetului

Programul a continuat cu un recital de poezie eminesciană, prin care au fost reînviate în memoria participanților creații de geniu ale marelui poet, precum ‘Rugăciune’, ‘Numai poetul’, ‘Iar când voi fi pământ’ și ‘Criticilor mei’. N-a lipsit din program nici cântecul ‘Eminescu’, interpretat de studenta Lucia Croitor, iar manifestările din capelă s-au încheiat cu ‘Hristos a înviat’.

Continuarea manifestărilor a avut loc în Parcul Sub Arini din Sibiu, la bustul poetului, printr-un program de cântece religioase și patriotice, poezii și depuneri de flori și lumânări aprinse. Studenta Ana Munteanu a încheiat programul cu un discurs prin care a evidențiat faptul că omagierea poetului Mihai Eminescu a avut ca scop mărirea interesului pentru studiul vieții și operei sale, pentru ca tinerii de astăzi să găsească în poet un exemplu al asumării destinului, un imbold împotriva mediocrității comode și de asumare a identității românești.

Comentarii Facebook


Știri recente