Emanuil Gojdu a fost comemorat la Sibiu

Cei 210 ani trecuți de la nașterea lui Emanuil Gojdu au fost comemorați la Sibiu printr-o conferință care a avut loc joi, 9 februarie, în foaierul Bibliotecii ASTRA, informează Ziarul Lumina. Organizată de instituția sibiană, prin eforturile bibliotecarei Irina Racovițan, conferința a adunat oameni de cultură din oraș, interesați să cunoască mai multe despre viața și activitatea lui Emanuil Gojdu. Personalitățile academice invitate să vorbească despre marele mecena al românilor din Transilvania și Ungaria au fost pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, prof. univ. dr. Titus Serediuc și prof. univ. dr. Corvin Lupu. O parte dintre lucrările, portretele și alte obiecte aparținând lui Emanuil Gojdu și aflate acum în fondurile Bibliotecii ASTRA, ale Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Sfântul Andrei Șaguna’ din Sibiu și în colecții personale au fost expuse în foaierul bibliotecii.

Fundația ‘Gojdu’

Prima prelegere a aparținut părintelui acad. prof. dr. Mircea Păcurariu, care a detaliat atât biografia marelui Gojdu, cât și activitatea sa ca demnitar, om de cultură și apărător al românismului. ‘În Revoluția din 1848 a avut atitudine moderată. A considerat că dacă revoluționarii maghiari vor reuși să obțină independența statului maghiar, vor acorda drepturi și românilor. De aceea, în cadrul unei consfătuiri la care a luat parte și Ioan Dragoș, în acele momente dramatice, s-a redactat și o proclamație către români, spunându-le să nu recurgă la atacuri împotriva maghiarilor pentru că aceștia îi vor ajuta. Printre altele, cereau independența Bisericii românești față de cea sârbească și folosirea limbii române în biserica românească din Pesta’, a spus pr. Mircea Păcurariu.

Pr. Aurel Pavel, prodecanul Facultății de Teologie din Sibiu, a prezentat un istoric al Fundației ‘Gojdu’, rolul acesteia în propășirea românilor din Transilvania, precum și eforturile actuale depuse de Mitropolia Ardealului și de autoritățile române de a recăpăta bunurile lăsate de Emanuil Gojdu prin testament și luate în mod abuziv de statul ungar. Aspecte importante din activitatea marelui Gojdu au fost evidențiate și de ceilalți invitați.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…