Elevii seminariilor din Moldova, în Concursul „Tineri, lăudați pe Domnul”

La Catedrala mitropolitană din Iași a avut loc, marți seara, 13 octombrie 2009, Concursul Național de Muzică Bizantină „Tineri, lăudați pe Domnul”, ediția a VI-a, informează cotidianul Ziarul Lumina. Corul „Basileus” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași a fost desemnat de juriu câștigător, reprezentând astfel Mitropolia Moldovei și Bucovinei la etapa patriarhală, care va avea loc luna aceasta la București.

Concursul „Tineri, lăudați pe Domnul” a avut loc cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, fiind organizat de Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Iașilor. Au participat, alături de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ierarhi din țară și străinătate, dar și sute de credincioși. „Tineri, lăudați pe Domnul” s-a desfășurat pentru a șasea oară la Iași. Începând de anul trecut, competiția, inițiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea când era Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, are două etape, una mitropolitană, care se desfășoară în toate mitropoliile de pe cuprinsul Patriarhiei Române, și una patriarhală, la care participă corurile desemnate din toată țara. Concertul „Tineri, lăudați pe Domnul”, care a adunat la Iași opt coruri din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, a fost organizat prin implicarea deosebită a protos. Hrisostom Rădășanu, consilier în cadrul Sectorului Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Iașilor, a pr. Sebastian Teacu, inspector pentru cateheză parohială în cadrul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, și a pr. Bogdan Racu, referent în cadrul Sectorului Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Iașilor. Evenimentul dinaintea sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva a fost prezentat de pr. Bogdan Țifrea, redactor-șef al Redacției Radio TRINITAS Iași. Din juriul condus de prof. Viorel Munteanu, rectorul Universității de Arte „George Enescu” din Iași, au mai făcut parte profesori de la Universitatea de Arte „George Enescu”, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea.

La concurs au participat opt coruri: Corul „Iosif Protopsaltul” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, dirijați de prof. dr. Pavel Lungu, Corul „Sfântul Mitropolit Dosoftei” al Seminarului Teologic Ortodox din Suceava, dirijat de pr. prof. Tablan Popescu Lucian, Corul „Cuvioasa Parascheva” al Liceului Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva” de la Mănăstirea Agapia, din județul Neamț, dirijat de Dinculescu Nicoleta, Corul „Sfântul Ioan Gură de Aur” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Huși, dirijat de pr. prof. Marian Simion, Corul „Imperialii” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Piatra Neamț, Corul „Agnus” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi și Corul „Basileus” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, dirijat de prof. Mihai Ursache. Grupul psaltic „Byzantion” din Iași a susținut timp de 15 minute un concert de muzică psaltică în timpul desemnării de către juriu a câștigătorului acestui concurs.

Corul „Basileus” al Seminarului Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” a primit cel mai mare punctaj, fiind clasat pe locul I. Astfel, seminariștii ieșeni vor participa la faza națională a Concursului „Tineri, lăudați pe Domnul”, care va avea loc la București, de hramul Sfântului Dimitrie. Celelalte coruri înscrise în competiție au primit diplome de participare.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan l-a delegat pe Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolit de Heracleion și primatul Bisericii Ortodoxe din Creta, să-și exprime câteva gânduri cu acest prilej. Înaltpreasfințitul Irineu și-a manifestat bucuria de a fi prezent la hramul Sfintei Parascheva, fiind impresionat de frumusețea bisericilor ieșene pe care le-a vizitat. „Este pentru prima dată când ajung în aceste părți, în acest oraș, și deja am trăit experiențe și bucurii minunate. Tot ceea ce am văzut în seara aceasta a fost cu adevărat măreț. Atmosfera aceasta, locul acesta, biserica aceasta, toate dau cu adevărat slavă lui Dumnezeu. Copiii aceștia ai Bisericii sunt într-adevăr minunați. Cu adevărat aceasta este o mare bucurie și binecuvântare de la Dumnezeu. Noi, cei mai în vârstă, realizăm cel mai bine că nu se poate trăi fără copii, fără a-i iubi, fără a-i admira. Pentru acest motiv doresc să-i felicit pe elevii care au cântat în această seară. Un alt motiv pentru care doresc să îi felicit este faptul că au cântat muzică bizantină. Consider că această muzică este cântarea îngerilor și a sfinților. Este cu adevărat tezaurul nostru, rădăcinile noastre și mă refer la întreaga Biserică Ortodoxă, la cultura și civilizația noastră ortodoxă. A fost atât de minunat în această seară să respirăm această atmosferă, cu atât mai mult ascultând Corul «Byzantion», care a cântat minunat. Vă felicit, Înaltpreasfințite Părinte Teofan, pentru că aveți asemenea oameni și vă felicit pe toți”, a spus Mitropolitul de Heracleion. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a mulțumit tuturor invitaților și credincioșilor pentru participare, seminariștilor pentru osteneală, membrilor Corului „Byzantion”, dirijorilor corurilor și, nu în ultimul rând, juriului. Formațiile corale au cântat la finalul concertului troparul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Comentarii Facebook


Știri recente