Elevii Liceului Teologic din Oradea în vizita la Muzeul Eparhial

Activitățile derulate cu ocazia Zilei de 1 iunie la Liceul Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea au debutat marți 31 mai, la Teatrul pentru copii și tineret Arcadia, prin reprezentația piesei „Micul Prinț” de Antoine de Saint-Exupery.

Programul a continuat miercuri, 1 iunie, printr-o serie de activități culturale, recreative și creative, după cum ne-a relatat Pr. Prof. Alin Sonea.

Elevii ciclului primar și gimnazial au efectuat diferite excursii sau vizite la muzee, grădinițe sau alte obiective din municipiul Oradea. Acestea au fost împletite cu jocuri distractive, desene pe asfalt în parcuri, concursuri sau serbări.

Elevii ciclului liceal au vizitat Muzeul Centrului Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență „Crișana”, Muzeul Militar și Muzeul Țării Crișurilor.

La Centrul Eparhial tinerii elevi liceeni au fost întâmpinați, în Paraclisul Episcopal „Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest și Sava Brancovici, Mitropoliții Transilvaniei”, de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care a făcut o incursiune amplă în istoria vieții bisericești din Crișana. Apoi, Preasfinția Sa i-a însoțit pe elevi în Muzeul Eparhial, unde aceștia s-au bucurat de numeroasele vestigii și exponate de mare valoare expuse în sălile muzeului.

Muzeul Eparhial reprezintă una dintre ctitoriile vrednicului episcop Roman Ciorogariu( 1852-1936). Fiind un iubitor al spiritualității și culturii românești, vlădica Roman Ciorogariu a înființat Muzeul Eparhial cu scopul de a fi adunate toate obiectele și lucrurile vechi bisericești, pentru a nu se distruge și risipi în negura vremurilor.

În acest sens, Ierarhul orădean a adresat o Circulară tuturor protopopiatelor și parohiilor din cuprinsul Eparhiei, prin care îndemna preoții, care dețineau în parohiile pe care le păstoreau obiecte liturgice, icoane, cărți vechi sau alte obiecte, să le doneze Centrului Eparhial în vederea constituirii unui Muzeu la nivel de Eparhie. Acestei chemări a Episcopului Roman Ciorogariu au răspuns numeroși preoți din parohiile Eparhiei, punându-se astfel bazele Muzeului Eparhial care dăinuie până azi. Opera începută de Roman Ciorogariu a fost continuată de ierarhii care l-au succedat în scaun, astfel încât, colecția muzeală ocupă în prezent 5 săli, cuprinzând exponate de mare valoare, precum și alte câteva săli de depozit.

La finalul vizitei elevii au devenit mai bogați din punct de vedere cultural și spiritual, împărtășindu-se în același timp de binecuvântarea arhierească a Preasfințitului Părinte Sofronie.

Comentarii Facebook


Știri recente